Cine poate beneficia de noul tratament cu anticorpi monoclonali eficient împotriva Covid-19
ratamentul cu anticorpi Astrazeneca, care poate elimina decesul și orice evoluție severă a infectării cu Covid-19, devine o nouă speranță pentru ieșirea din criza pandemică.
Pacienții care nu pot dezvolta anticorpi neutralizanți față de SARS-CoV-2 din cauza condițiilor medicale sau a tratamentelor pe care le primesc ar putea beneficia de o protecție mai ridicată și îndelungată în urma tratamentului cu anticorpi monoclonali. Deși rata de infectări și decese se află pe o pantă descendentă în România în ultimele zile, rata de vaccinare pentru pacienții cu risc mare de expunere se menține scăzută. Diferența dintre o formă ușoară sau una gravă de COVID-19 sau chiar între viață și moarte o poate face tratamentul cu anticorpi monoclonali, a cărui eficiență este confirmată de medicul Virgil Musta.
"Anticorpii monoclonali acționează ca niște factori neutralizanți ai virusului în momentul în care acesta pătrunde în organism. Acești anticorpi sunt similari cu anticorpii pe care organismul îi produce în urma vaccinului, și care, introduși în organism, te protejează. Ei pot fi utilizați în primele 5-7 zile ale bolii în condiții speciale, la persoane unde saturația oxigenului în sânge este peste 93 și la categorii de persoane cu factori de risc sever," a declarat într-un interviu medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.
Compania AstraZeneca a creat primul tratament cu anticorpi monoclonali, care poate să ofere o protecție suplimentară de până la un an pacienților vulnerabili în fața Covid-19. Testele au concluzionat că noul medicament poate avea efect profilactic - prin reducerea cu 77% a riscului de a dezvolta Covid-19 simptomatic - și de tratament - reducând cu 67% riscul de a dezvolta Covid-19 sever sau chiar deces din comorbidități asociate. Până în prezent, toate studiile în care a fost aplicat tratamentul cu anticorpi monoclonali au condus către rezultate favorabile, devenind un instrument de sprijin într-un context pandemic în care ne puteam baza doar pe vaccin.
Aceste rezultate importante pentru AZD7442, combinația noastră de anticorpi cu acțiune îndelungată, se adaugă la tot mai multe dovezi privind utilizarea acestei terapii atât în prevenirea, cât și în tratamentul COVID-19. O intervenție timpurie cu acești anticorpi poate oferi o reducere semnificativă a progresiei către boli severe, cu protecție continuă timp de mai mult de șase luni, " a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca.
Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), în colaborare cu experți internaționali din cadrul COVID-ETF (Covid-19 EMA Pandemic Task Force) se află în cursul evaluării acestei prime combinatii de anticorpi monoclonali utilizati ca profilaxie la pacientii vulnerabili. Dacă tratamentul cu anticorpi creat de AstraZeneca va fi aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului, acest medicament poate juca un rol important în combaterea pandemiei.
„Cu continuarea cazurilor de infecții grave cu COVID-19 pe tot globul, există o nevoie semnificativă de noi terapii precum AZD7442 care pot fi utilizate pentru a proteja populațiile vulnerabile și pot ajuta, de asemenea, la prevenirea progresiei către boli severe. Aceste rezultate pozitive arată că o doză intramusculară de AZD7442 ar putea juca un rol important în combaterea acestei pandemii devastatoare," a declarat Hugh Montgomery, profesor de medicină intensivă la University College din Londra și investigator principal TACKLE.
https://www.ziuanews.ro/stiri/....cine-poate-beneficia