Toni Neacsu a informat CNSU ca daca dau azi o hotarare care incalca Constitutia și drepturile e cam penal. Le-a cam și indicat de ce.
Pai, sa le trimitem cât mai mulți, sa nu zica ca nu știau.
Adresa de e-mail: igsu@mai.gov.ro
IGSU tine secretariatul CNSU.
(câteodată nu știu. Asa ca scrieți - le la subiect: pentru CNSU al cărui secretariat îl țineți).
Am trimis membrilor CNSU, folosind formularul public de la adresa https://www.mai.gov.ro/contact/epetitie/, următoarea Petiție solicitându-le ca la adoptarea măsurilor din ședința de astăzi să respecte cu bună credință cadrul legal și contextul constituțional care nu permite Guvernului inițierea de noi politici publice, respectiv instituirea de noi măsuri de restrângere a unor drepturi și libertăți, altele decât cele care sunt deja în vigoare.
https://we.tl/t-vdSaTnUGHG
C ă t r e
Comitetului național pentru situații de urgență
Domnule Președinte, stimați membri,
Subsemnatul Adrian Toni NEACȘU, avocat în cadrul Baroului București, domiciliat în...................... , legitimat cu CI seria VN nr., CNP 173, email aditonineacsu@, tel ..................
având în vedere declarațiile publice cu privire la măsurile de restrângere a unor drepturi și libertăți ale cetățenilor ce ar urma să fie adoptate în ședința CNSSU din data de astăzi,
având în vedere principiul supremației legii și al Constituției precum și cel al loialității constituționale de care trebuie să dea dovadă orice autoritate publică,
având în vedere că fapta funcționarul public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act prin încălcarea legii și prin aceasta cauzează o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice constituie infracțiunea de abuz în serviciu, iar forma de vinovăție a intenției poate rezultă din împrejurările faptei,
având în vedere că potrivit art. 8 alin. 3 lit. b) din Legea nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială constituie infracțiune fapta de emiterea de ordine normative sau instrucțiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de convingeri de natură sa aducă atingere drepturilor omului,
vă rog să aveți în vedere următoarele aspecte juridice la momentul stabilirii propunerilor de instituire a unor noi măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc pe durata stării de alertă prelungită prin HG nr. 1090/2021:
I. Hotărârile Guvernului și actele administrative cu caracter normativ ale celorlalte autorități publice se adoptă întotdeauna în baza legii, secundum legem, și doar asigură aplicarea sau aducerea la îndeplinire a legilor.
II. Legea nr. 55/2020 prevede în mod limitativ în art. 5 alin 3 măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc iar printre acestea nu se regăsește și posibilitatea interzicerii unei categorii de cetățeni de a intra în instituțiile publice care au program de lucru cu publicul sau condiționarea asigurării unui serviciu public de prezentarea certificatului digital european.
III. Guvernul României este un guvern cu mandat limitat și poate emite, potrivit art. 110 alin. 4 din Constituție, doar actele necesare pentru administrarea treburile publice.
IV. Potrivit art. 37 alin. 3 din Codul administrativ, în cazul încetării mandatului Guvernului prin admiterea unei moțiuni de cenzură acesta continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege.
V. Instituirea unor noi măsuri vizând afectarea unor drepturi și libertăți în baza Legii nr. 55/2020, altele decât cele stabilite inițial prin Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, constituie o politică nouă pe care Guvernul actual nu o poate promova.
VI. Până în acest moment au fost anulate total sau parțial, în primă instanță și în contenciosul administrativ, un număr de 8 Hotărâri de Guvern vizând starea de alertă (HG nr. 432/2021, 531/2021, 636/2021, 678/2021, 730/2021, 826/2021, 932/2021, 890/2021), din cele 11 emise în tot cursul anului 2021. Deși hotărârile judecătorești nu sunt definitive, apreciez că în emiterea unor noi acte administrative ar trebui să se țină seama de cele statuate chiar și cu titlu provizoriu de instanțele judecătorești cu privire la criteriile de legalitate pe care măsurile de restrângere a unor drepturi și libertăți ar trebui să le respecte.
În consecință vă rugăm că în elaborarea propunerilor pentru modificarea anexelor HG nr. 1090/2021 să aveți în vedere, pe lângă buna credință în exercitarea mandatului de autoritate publică, care se prezumă, și respectarea întrutotul a cadrului legal actual (Legea nr. 55/202 precum și a contextului constituțional (exercitarea de către Guvern a unui mandat limitat, fără posibilitatea inițierii de noi politici publice).
Cu deosebită stimă,
#elenaradu
https://www.facebook.com/40255....5463261948/posts/195