Francezii trec pe tracțiune animală. Caii au luat locul mașinilor în salubritate, scoli și transport elevi
Caii de muncă sunt o prezenţă tot mai des întâlnită pe străzile oraşelor mici din Franţa. Sunt folosiţi de serviciile de salubritate, dar şi de şcoli, pentru transportul copiilor.
Cum au ajuns caii să înlocuiască vehiculele motorizate în micile oraşe din Franţa
Tendinţa, care a început la mijlocul anilor '90, a prins, iar caii pot fi văzuţi acum la lucru în aproximativ 200 de localităţi. Este alternativa ecologică a vehiculelor motorizate, spun primarii, iar cei care lucreză cu ei spun că prezența animalelor îi face pe oameni să fie mai fericiți și mai calmi, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.
Este un fenomen pe care l-a observat și Julien, un angajat al serviciului de salubritate din orașul Hennebont, de 15.000 de locuitori. De când încarcă pubelele de gunoi în căruța trasă de calul Dispar, lumea se poartă mai frumos cu el.
"Această slujbă este mult mai frumoasă de când lucrez cu un animal. Oamenii te văd altfel, te salută în loc să te claxoneze. Acesta este viitorul, ne salvează de poluare şi de zgomot. Şi îi face pe oameni să zâmbească. În plus, într-un camion aş inhala constant gaze de eşapament, aşa e mult mai sănătos", a povestit angajatul pentru o echipă de reporteri de la The Guardian.
Dispar şi fratele său, Circus, doi cai de câte 900 de kilograme fiecare sunt folosiţi în Hennebont şi pentru transportul bătrânilor la pieţe sau la diferite evenimente culturale.
De ei se ocupă Morgane Perlade, o femeie care a remarcat la rândul ei felul în care oamenii se schimbă când îi văd traversând oraşul.
"Prezenţa cailor reumanizează localitatea. Dacă oferim transport cu o căruţă trasă de cai, toate locurile se ocupă", spune Perlade, care a observat şi că lumea reciclează mai mult, de când deşeurile sunt preluate de cai.
"Nu cred că ar face la fel dacă am fi venit cu camionul".
Caii, varianta nepoluantă de transport
"Un cal nu are o amprentă de carbon semnificativă. Nu este o rumegătoare, precum o vacă", spune şi André Hartereau, fostul primar al localităţii. "Costurile sunt mai mici decât în cazul vehiculelor motorizate. Singurele constrângeri ţin de posibilitatea de a găsi un spaţiu adecvat pentru cazarea cailor".
Caii folosiţi la muncă, în micile orşe, sunt antrenaţi în centre speciale. Există, în ultima vreme, o presiune din partea primarilor localităţilor mici către administraţia centrală pentru ca astfel de centre să fie subvenţionate. O soluţie ar fi recunoaşterea cailor ca "vehicule nepoluante". Însă chiar şi în lipsa acestui sprijin, numărul localităţilor care folosesc cai creşte.
Caii sunt folosiţi şi în oraşul Vendargues, din sudul Franţei - o localitate cu puţin peste 5.000 de locuitori. De data aceasta pentru transportul copiilor la şcoală. Chiar dacă timpul de deplasare este mult mai lent decât cu un autobuz, cei mici sunt încântați de experiență. Este nevoie de o listă de așteptare pentru obținerea unui loc în trăsură, iar 100 de familii se luptă în permanență pentru această șansă.
Caii folosiți sunt aleși din cele nouă rase de muncă tradiționale franceze. Însă volumul de muncă nu este unul epuizant pentru animale.
"Cu siguranţă nu este ca în trecut. Este o metodă sustenabilă de lucru cu calul, în care animalele sunt tratate cu respect. Sunt folosite şi inovaţii, cum ar fi asistenţa electrică la căruţe, atunci când drumul este în deal, sau noi tipuri de harnaşamente", spune Vanina Deneux-Le Barh, de la Institutul Francez pentru Cai şi Călărie.
Aceasta speră ca folosirea cailor de muncă să însemne şi conservarea lor. Aceştia nu mai sunt folosiţi în agricultură de multă vreme, iar până ca utilitatea lor să fie descoperită de edilii micilor oraşe, mulţi sfârşeau prin a fi sacrificaţi pentru carne.
https://www.stiripesurse.ro/fr....ancezii-trec-pe-trac
980nm 100mW to 500mW Infrared Line Laser Alignment
Under operation of highly clear and fine enough line generation for all night version fields, it is operating easy and quick with a long wavelength device of Berlinlasers 980nm infrared line laser alignment. It keeps work with invisible infrared laser beam emission from a 980nm infrared laser diode. Only after its proper use of night version device and 5V, 9V 1000mA DC power supply, it keeps work with high quality IR laser light emission, and highly clear infrared reference line projection at various work distances.
This 980nm infrared line laser alignment applies qualified glass coated lens or separate crystal lens within 10 to 110 degree. In order to avoid laser light decay or blur, it passes through up to 24 hours beam stability tests, and allows operation by skilled users or professionals. Only if it makes easy installation and freely adjusted IR line fineness and line emitting direction, it brings users no mistake and no barrier line measurement for intelligence system, military targeting, laser medical therapy and scientific experiment work etc.
https://www.berlinlasers.com/9....80nm-infrared-line-p
https://www.berlinlasers.com/9....80nm-infrared-line-l
Alexandra Stan, Ambasadoarea UNICEF în desuuri, criticată după ce și-a bătut joc de Maria Lătărețu
Cântăreața Alexandra Satan a fost aspru criticată, după ce a urcat pe scenă aproape dezbrăcată și a interpretat o melodie a celebrei gorjence Maria Lătărețu. Gestul artistei a fost criticat pe rețelele de socializare, întrucât piesa „Lie, ciocârlie” este considerată una dintre cele mai valoroase cântece ale poporului român, scrie Impact în Gorj.
"Lie, ciocârlie" este o capodoperă a folclorului românesc, compusă de Maria Lătărețu, în memoria celor cinci copii ai săi, care au pierit în mod tragic la vârste fragede.
"Lie, ciocârlie" reprezintă cea mai cruntă durere din câte pot exista și trebuie să fii lipsit de orice moralitate să te prezinți așa în fața publicului.
Aș propune chiar o lege prin care să se interzică ținutele indecente pentru cei care interpretează folclor, pentru că folclorul adevărat e sfânt, el reprezintă un element definitoriu pentru poporul român.
Rușine, Alexandra Stan!”, a scris interpretul de muzică populară Ciprian Tapota.
Pe rețelele de socializare, video-ul cu artista aproape dezbrăcată cântând „Lie ciocârlie”, a strâns mii de comentarii negative.
Alexandra Stan este, totodată, ambasadoare a UNICEF. Într-un videoclip, realizat cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, cântăreața a ținut lecții de incluziune pentru copii.
„Vreau să vă reamintesc un lucru: cât de importantă este incluziunea. Și cât de important este să îi învățăm pe copii încă de când sunt mici să spună ”NU” discriminării și rasismului. Ziua de astăzi poate să deschidă o conversație despre acest subiect, care pe unii poate că ne-a afectat mai mult, poate pe alții mai puțin, dar nu trebuie să rămână un subiect tabu”, spunea cântăreața de muzică ușoară.
https://www.activenews.ro/stir....i/Alexandra-Stan-Amb
Doctorița Carmen Dorobăț din Iași, aflată în fruntea Listei Vacciniștilor din România, condamnată pentru luare de mită împreună cu soțul ei, prof. univ. dr. Gheorghe Dorobăț, prins de DNA
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ''Sf.Parascheva'' din Iași, dr. Carmen Dorobăț, a fost condamnată, alături de soțul său, la închisoare cu suspendare într-un dosar de luare de mită, transmite Agerpres.
Carmen Dorobăț se află în fruntea Listei Vacciniștilor din România. La începutul pandemiei, Dorobăț spunea că cei care au fost infectacți cu Covid, iar apoi au fost vaccinați ar putea să aibă imunitatea cumulată. Cu toate acestea, epidemiologul a făcut Covid la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin, potrivit Ziare.com.
"Am ales din start sa fac rapelul, chiar daca aveam infectia cu SARS COV 2, pentru ca stiam ca in urma vaccinarii apar acei anticorpi anti-Spike care blocheaza receptorii pe unde patrunde virusul in organism”, spunea Dorobăț.
În urmă cu câteva luni, medicul a recomandat a patra doză de vaccin anticovid persoanelor cu vârste peste 18 ani și în special celor de peste 60 de ani, afirmând că „persoanele care sunt conștiente că sunt predispuse la riscuri, mai ales la riscul de a contracta forme grave de COVID-19, categoric trebuie să se protejeze”, spunea epidemiologul cu privire la administrarea celei de a patra doze, potrivit Fanatik.
Acum, însă, managerul Spitalului de Boli Infecțioase nu va mai putea să recomande administrarea vaccinului, întrucât a fost condamnată cu suspendare.
Prin decizia pronunțată vineri de magistrații Curții de Apel Iași, într-un dosar de luare de mită din 2015, se menține decizia din primă instanță privind condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă majorează durata pedepsei complementare și durata termenului de supraveghere.
De asemenea, acesteia i se interzice exercitarea dreptului de a ocupa funcția de cadru didactic în învățământul public și privat, relatează Agerpres.
În același dosar, soțul dr. Carmen Dorobăț, prof.univ.dr. Gheorghe Dorobăț, a fost condamnat inițial la 2,3 ani de închisoare cu suspendare.
#dorobat
https://www.activenews.ro/stir....i/Doctorita-Carmen-D
Directorul Pfizer, reclamat de Agenția de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie pentru că a făcut declarații înșelătoare despre vaccinurile pentru copii
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a fost amendat de autoritatea de supraveghere farmaceutică din Marea Britanie pentru că a făcut declarații "înșelătoare" despre vaccinurile anticovid pentru copii, informează The Telegraph.
Albert Bourla s-a folosit de un interviu acordat BBC în decembrie anul trecut pentru a susține că "nu există nicio îndoială în mintea mea că beneficiile, în totalitate, sunt în favoarea" vaccinării tinerilor cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani împotriva Covid-19.
"Covidul în școli este în creștere", afirma Bourla, adăugând: "Acest lucru deranjează, în mod semnificativ, sistemul educațional și sunt copii care vor avea simptome severe".
Interviul a fost publicat pe 2 decembrie - înainte ca vaccinul să fi fost aprobat de autoritatea de reglementare medicală din Marea Britanie pentru această grupă de vârstă.
La scurt timp după publicarea articolului, a fost depusă o plângere la autoritatea de supraveghere farmaceutică - Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA) - de către UsForThem, un grup de campanie pentru părinți care a fost înființat pentru a promova situația dificilă a copiilor în timpul pandemiei.
Plângerea susținea că remarcile lui Bourla despre vaccinul pentru copii au fost "rușinos de înșelătoare" și "de natură extrem de promoțională", argumentând că acestea au încălcat mai multe clauze din codul de practică al Asociației Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI).
"Pur și simplu nu există nicio dovadă că elevii sănătoși din Marea Britanie sunt expuși unui risc semnificativ de infectare cu virusul SARS COV-2, iar insinuarea acestei afirmații este rușinos de înșelătoare", au declarat aceștia.
În septembrie 2021, Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI), a recomandat să nu se desfășoare vaccinarea în masă pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, afirmând că "marja de beneficii" a fost "considerată prea mică" și citând riscul scăzut pe care îl prezintă virusul pentru copiii sănătoși.
Dar, la mai puțin de două săptămâni mai târziu, miniștrii au dat undă verde pentru ca tinerilor să li se administreze o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech, șefii serviciilor medicale din Marea Britanie susținând că acest lucru ar ajuta la menținerea școlilor deschise.
Abia în februarie 2022, JCVI a decis că copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani li se poate oferi vaccinul - dar miniștrii au declarat că decizia ar trebui lăsată la latitudinea părinților.
Un grup de experți în domeniul codului de practică, convocat de PMCPA, a constatat că Pfizer a încălcat codul în mai multe moduri diferite, inclusiv prin inducerea în eroare a publicului, făcând afirmații nefondate și prin faptul că nu a prezentat informațiile într-un mod real și echilibrat.
Pfizer a făcut apel împotriva constatărilor, respingând cu tărie afirmațiile UsForThem conform cărora Bourla ar fi încălcat codul de practică. Aceștia au susținut că observațiile sale se bazau pe "dovezi științifice actualizate" și puteau fi susținute de "evaluările independente ale riscurilor și beneficiilor disponibile în mod public".
La începutul lunii noiembrie, o comisie de apel s-a reunit pentru a analiza argumentele lor. Încălcările codului referitoare la inducerea în eroare a publicului, la afirmații nefondate și la lipsa de echilibru au fost confirmate.
Dar constatările mai grave - inclusiv faptul că Pfizer a adus discreditare industriei, a încurajat utilizarea irațională a unui medicament și nu a reușit să mențină standarde înalte - au fost anulate. PMCPA a declarat că raportul complet al cazului va fi publicat în următoarele săptămâni.
#pfizer
https://www.activenews.ro/stir....i/Directorul-Pfizer-
In fee of Rocket League improvement, Psyonix announced this Tuesday that the game might be unfastened from September 23.
https://www.lolga.com/
Cifra de afaceri a marilor lanțuri de magazine, cât jumătate din bugetul României
Multinaționalele care fac afaceri în România în domeniul comerțului cu amănuntul se află pe primul loc în clasamentul cifrei de afaceri, care, anul trecut, a ajuns cât jumătate din bugetul României. Pe de altă parte, tot anul trecut, 30% din întreprinderile din țara noastră au înregistrat pierderi, iar 10% au raportat rezultat nul. Valoarea cumulată a pierderilor în anul 2021 a fost de aproximativ 38 de miliarde lei, însă valoarea profitului a ajuns la 204 miliarde de lei, se arată într-un raport al Consiliului Concurenței.
Un raport privind evoluția concurenței în sectoarele cheie, elaborat de Consiliul Concurenței după o analiză a perioadei 2017-2021, arată că primele cinci activități economice cu cele mai mari cifre de afaceri cumulate și-au menținut pozițiile în toți acești ani, acestea având un grad mare de concentrare, asociat unui nivel scăzut de concurență. Pe primul loc s-a situat activitatea de comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, hipermarketurile și supermarketurile, care au avut o cifră de afaceri cumulată pe anul 2021 de peste 92 miliarde de lei, aproape cât jumătate din bugetul României pe acest an. În acest domeniu, marii retaileri din țara noastră sunt companii din Germania, Franța, Belgia și Olanda.
La mare distanță s-au situat activitățile de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, cu o cifră de afaceri cumulată de 59,3 miliarde de lei, de transporturi rutiere de mărfuri, cu 57,5 miliarde de lei, de comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, cu 59 miliarde de lei, de comerț cu ridicata al produselor farmaceutice, cu 46,6 miliarde de lei și de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, cu 33 de miliarde de lei. Comparativ, în 2021, Hidroelectrica a avut o cifră de afaceri de 6,4 miliarde de lei.
40% din întreprinderile din România nu au raportat profituri
Totalul întreprinderilor analizate de Consiliul Concurenței a depășit 700 de mii în fiecare an, pornind de la 729 de mii de întreprinderi în anul 2017 și ajungând la un număr de 810 mii în anul 2021. Astfel, din punct de vedere al profitabilității, s-a constatat că, pentru anul 2021, 60% dintre aceste întreprinderi au înregistrat profit net, în vreme ce 30% au înregistrat pierdere netă, restul de 10% înregistrând rezultat nul.
Analizele Consiliului Concurenței au arătat că 179.000 de întreprinderi au înregistrat pierderi brute în 2021. Dintre acestea, 72% au înregistrat pierderi și în anul 2020 și, respectiv, 57%, în 2019. Pentru perioada 2019-2021, doar 45% (aproximativ 81.00 dintre întreprinderile care au înregistrat pierdere brută în anul 2021 au înregistrat pierdere brută și în cei doi ani precedenți, 2020 și 2019. ”Analizând similar întreprinderile care înregistrau pierdere în anul 2019, a rezultat că, până în anul 2021, 19% dintre ele, reprezentând aproximativ 45 de mii, s-au închis. Valoarea cumulată a pierderilor în anul 2021 a fost de aproximativ 38 de miliarde lei, în timp ce profitul cumulat a crescut în fiecare an, culminând cu o creștere de 36% în anul 2021 comparativ cu 2020. În termeni absoluți profitul cumulat era de 116 miliarde lei în 2017 și ajunge la peste 204 miliarde lei în anul 2021”, se arată în raportul Consiliului Concurenței. Paradoxal, deși numărul de întreprinderi a crescut între 2017 și 2021, la fel și cifra de afaceri netă cumulată sau profitul cumulat net, numărul mediu de salariați cumulat la nivelul întreprinderilor bază de calcul a scăzut brusc în anul 2020 cu aproximativ 6% și nu a revenit nici în anul 2021 la nivelul anterior pandemiei.
Risc de comportament anticoncurențial
Un scor mic al Indicelui Agregat de Presiune Concurențială ( IAPC), un instrument analitic creat pentru a măsura înclinarea spre concurență a industriilor din economia națională, a fost înregistrat de mai multe sectoare importante. Astfel, cele mai mici scoruri au fost înregistrate în producția și comercializarea cimentului, serviciile notariale, producția gazelor naturale, asigurările de locuințe, distribuția cu amănuntul a carburanților, distribuția en gros de medicamente, distribuția cu amănuntul a produselor farmaceutice și serviciile de telefonie mobilă.
https://www.national.ro/social..../cifra-de-afaceri-a-
Martorii pot minți în procese fără să fie pedepsiți!
Schimbări majore în procedura penală. Martorii pot minți în procese fără să fie pedepsiți
Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, care schimbă Codul de Procedură Penală, martorii din procesele penale vor avea permisiunea de a minți fără să fie pedepsiți, dacă, prin minciună sau omisiune, aceștia evită să se autoincrimineze. Mai mult, proiectul prevede că vor avea dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, dacă dovedesc că au convieţuit sau convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul.
Parlamentarii vor să schimbe Codul de Procedură Penală pentru a-l pune în acord cu o serie de Decizii ale Curții Constituționale, care nu au fost încă transpuse în legislație. Astfel, în conformitate cu Decizia CCR nr. 236/2020, se propune modificarea art. 118 pentru a reglementa dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, precum şi garanţiile pentru exercitarea acestuia. Potrivit modificărilor, organul judiciar este obligat să-i aducă la cunoştinţă martorului dreptul de a nu declara fapte şi împrejurări de fapt care, dacă ar fi cunoscute, l-ar incrimina. Având acest drept, martorul care face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările care l-ar incrimina nu va săvârşi infracţiunea de mărturie mincinoasă. Totodată, se reglementează faptul că, dacă martorul declară în cunoştinţă de cauză fapte/împrejurări de fapt care îl incriminează, declaraţia nu va putea fi folosită împotriva sa, însă probele derivate din aceasta vor putea fi folosite împotriva martorului. Mai mult, dacă martorul se prezintă la audiere însoţit de un avocat, acesta poate asista la audiere, instituindu-se astfel o garanţie suplimentară a dreptului martorului la tăcere şi la neautoincriminare.
Concubinii pot refuza depunerea mărturiei
În proiectul legislativ, parlamentarii propun reglementarea faptului că au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau acelora dintre părinţi şi copii, dacă dovedesc că au convieţuit sau convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul.
”Dispoziţia vizează punerea în acord a Codului de Procedură Penală cu Constituţia, aşa cum a fost aceasta interpretată prin Decizia CCR nr. 562/2017. Cu privire la existenţa unor astfel de relaţii martorul va fi întrebat de organul judiciar. Astfel, martorului i se comunică obiectul cauzei, faptele sau împrejurările de fapt pentru dovedirea cărora a fost propus ca martor şi apoi este întrebat, între altele, dacă a stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii ori se află în relaţii de prietenie sau de duşmănie cu suspectul, inculpatul, persoana vătămată ori cu celelalte părţi din procesul penal”, se arată în proiectul de act normativ.
Plângere împotriva ascultării telefoanelor
O altă modificare importantă adusă de proiectul de lege este aceea că, în cel mult 10 zile de la încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul trebuie să informeze în scris pe fiecare persoană supravegheată despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa. De asemenea, în termen de 20 de zile de la primirea informării scrise, persoana supravegheată are dreptul de a solicita procurorului să-i aducă la cunoştinţă conţinutul proceselor-verbale în care sunt consemnate activităţile de supraveghere tehnică efectuate, precum şi să-i asigure ascultarea convorbirilor, comunicărilor sau conversaţiilor ori vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnică. După rezolvarea cauzei de către procuror, orice persoană împotriva căreia s-a dispus sau confirmat o măsură de supraveghere tehnică şi care nu a dobândit în acea cauză calitatea de parte, precum şi inculpatul faţă de care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală sau clasarea pot formula plângere împotriva măsurii şi a modului de punere în executare a acesteia, potrivit proiectului de lege.
https://www.national.ro/justit....ie/schimbari-majore-
Schimbări majore în procedura penală. Martorii pot minți în procese fără să fie pedepsiți
Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, care schimbă Codul de Procedură Penală, martorii din procesele penale vor avea permisiunea de a minți fără să fie pedepsiți, dacă, prin minciună sau omisiune, aceștia evită să se autoincrimineze. Mai mult, proiectul prevede că vor avea dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, dacă dovedesc că au convieţuit sau convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul.
Parlamentarii vor să schimbe Codul de Procedură Penală pentru a-l pune în acord cu o serie de Decizii ale Curții Constituționale, care nu au fost încă transpuse în legislație. Astfel, în conformitate cu Decizia CCR nr. 236/2020, se propune modificarea art. 118 pentru a reglementa dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, precum şi garanţiile pentru exercitarea acestuia. Potrivit modificărilor, organul judiciar este obligat să-i aducă la cunoştinţă martorului dreptul de a nu declara fapte şi împrejurări de fapt care, dacă ar fi cunoscute, l-ar incrimina. Având acest drept, martorul care face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările care l-ar incrimina nu va săvârşi infracţiunea de mărturie mincinoasă. Totodată, se reglementează faptul că, dacă martorul declară în cunoştinţă de cauză fapte/împrejurări de fapt care îl incriminează, declaraţia nu va putea fi folosită împotriva sa, însă probele derivate din aceasta vor putea fi folosite împotriva martorului. Mai mult, dacă martorul se prezintă la audiere însoţit de un avocat, acesta poate asista la audiere, instituindu-se astfel o garanţie suplimentară a dreptului martorului la tăcere şi la neautoincriminare.
Concubinii pot refuza depunerea mărturiei
În proiectul legislativ, parlamentarii propun reglementarea faptului că au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau acelora dintre părinţi şi copii, dacă dovedesc că au convieţuit sau convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul.
”Dispoziţia vizează punerea în acord a Codului de Procedură Penală cu Constituţia, aşa cum a fost aceasta interpretată prin Decizia CCR nr. 562/2017. Cu privire la existenţa unor astfel de relaţii martorul va fi întrebat de organul judiciar. Astfel, martorului i se comunică obiectul cauzei, faptele sau împrejurările de fapt pentru dovedirea cărora a fost propus ca martor şi apoi este întrebat, între altele, dacă a stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii ori se află în relaţii de prietenie sau de duşmănie cu suspectul, inculpatul, persoana vătămată ori cu celelalte părţi din procesul penal”, se arată în proiectul de act normativ.
Plângere împotriva ascultării telefoanelor
O altă modificare importantă adusă de proiectul de lege este aceea că, în cel mult 10 zile de la încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul trebuie să informeze în scris pe fiecare persoană supravegheată despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa. De asemenea, în termen de 20 de zile de la primirea informării scrise, persoana supravegheată are dreptul de a solicita procurorului să-i aducă la cunoştinţă conţinutul proceselor-verbale în care sunt consemnate activităţile de supraveghere tehnică efectuate, precum şi să-i asigure ascultarea convorbirilor, comunicărilor sau conversaţiilor ori vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnică. După rezolvarea cauzei de către procuror, orice persoană împotriva căreia s-a dispus sau confirmat o măsură de supraveghere tehnică şi care nu a dobândit în acea cauză calitatea de parte, precum şi inculpatul faţă de care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală sau clasarea pot formula plângere împotriva măsurii şi a modului de punere în executare a acesteia, potrivit proiectului de lege.
https://www.national.ro/justit....ie/schimbari-majore-