Un nou vaccin ARNm, în faza experimentală. Institutul Național de Sănătate din SUA anunță apariția vaccinului antigripal multivalent, bazat pe acceași tehnologie ca vaccinurile anticovid
Sezonul de gripă a început, iar pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi este la fel de simplu ca și cum ați merge la cea mai apropiată farmacie pentru vaccinul anual împotriva gripei. Aceste vaccinuri sunt formulate în fiecare an pentru a proteja împotriva a până la patru tulpini circulante ale virusului gripal și, în general, fac o treabă bună în acest sens. Ceea ce nu pot face este să prevină viitoarele focare de virusuri gripale mai noi care, ocazional, se răspândesc de la alte specii la oameni, evitând astfel o viitoare pandemie de gripă, informează NIH Director's Blog.
În ceea ce privește acest din urmă aspect, care reprezintă o provocare mai mare, există câteva vești încurajatoare care au fost publicate recent în revista Science. O echipă finanțată de Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH) a dezvoltat un "vaccin antigripal universal" unic care, cu o singură doză sezonieră, care are potențialul de a crea protecție imunitară împotriva oricăruia dintre cele 20 de subtipuri cunoscute ale virusului gripal și de a proteja împotriva viitoarelor epidemii.
Deși acest vaccin gripal experimental nu a fost încă testat pe oameni, conceptul s-a dovedit a fi foarte promițător în studiile preclinice avansate. Se speră că testele clinice pe oameni vor începe în anul următor. Cercetătorii nu se așteaptă ca acest vaccin antigripal universal să prevină cu totul infecția gripală. Dar, la fel ca și vaccinurile COVID-19, noul vaccin antigripal ar trebui să contribuie la reducerea îmbolnăvirilor grave de gripă și a deceselor atunci când o persoană se îmbolnăvește.
Așadar, cum se poate dezvolta un vaccin antigripal "multivalent" 20 în 1? Se pare că cheia este aceeași tehnologie ARN mesager (ARNm) care a permis crearea a două dintre vaccinurile sigure și eficiente împotriva COVID-19, care au fost atât de importante în combaterea pandemiei. Aceasta include cele mai recente doze de rapel atât de la Pfizer, cât și de la Moderna, care oferă acum protecție actualizată împotriva variantelor Omicron care circulă în prezent.
Deși aceasta nu este prima încercare de a dezvolta un vaccin antigripal universal, încercările anterioare s-au axat în principal pe un număr limitat de antigeni conservați. Un antigen este o proteină sau o altă substanță care produce un răspuns imunitar. Antigenele conservate sunt cele care tind să rămână aceleași de-a lungul timpului.
Deoarece antigenele conservate vor avea un aspect similar în multe virusuri gripale diferite, se spera că vaccinurile care vizează un număr mic de antigene ar putea oferi o protecție largă împotriva gripei. Dar concentrarea pe o strategie care implică un număr mic de antigeni a fost determinată în mare parte de limitările practice. Folosind metodele tradiționale de producere a vaccinurilor prin cultivarea virusurilor gripale în ouă și izolarea proteinelor, pur și simplu nu este fezabil să se includă mai mult de aproximativ patru ținte.
Aici intervin progresele recente în tehnologia ARNm. Ceea ce face ca ARNm să fie atât de ingenios pentru vaccinuri este faptul că tot ce trebuie să știți sunt literele sau secvența care codifică materialul genetic al unui virus, inclusiv secvențele care sunt traduse în proteine.
O echipă de cercetători condusă de Scott Hensley, de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, a recunoscut că ușurința de a proiecta și de a produce vaccinuri cu ARNm a deschis ușa către o abordare alternativă pentru dezvoltarea unui vaccin antigripal universal. În loc să se limiteze la câțiva antigeni, cercetătorii ar putea realiza un vaccin antigripal complet, care să codifice antigeni din fiecare subtip de virus gripal cunoscut.
Vaccinurile antigripale vizează, în general, porțiuni dintr-o proteină abundentă de pe suprafața virală cunoscută sub numele de hemaglutinină (H). În lucrări anterioare, echipa lui Hensley, în colaborare cu pionierul în domeniul vaccinurilor cu ARNm de la Perelman, Drew Weissman, a arătat că poate utiliza tehnologia ARNm pentru a produce vaccinuri cu antigeni H din virusuri gripale unice. Pentru a proteja moleculele fragile de ARNm care codifică un antigen H selectat, cercetătorii le livrează celulelor în interiorul unor învelișuri lipidice microscopice bine tolerate, sau nanoparticule. Același lucru este valabil și pentru vaccinurile COVID-19 cu ARNm. În studiile lor anterioare, cercetătorii au descoperit că, atunci când un vaccin cu ARNm destinat unui subtip de virus gripal a fost administrat șoarecilor și dihorilor în laborator, celulele acestora au produs antigenul H codificat, provocând anticorpi protectori.
În acest ultim studiu, ei au introdus în amestec antigeni din toate cele 20 de virusuri gripale cunoscute. Aceasta a inclus antigene H de la 18 tipuri cunoscute de gripă A și două linii de gripă B. Scopul a fost de a dezvolta un vaccin care ar putea învăța sistemul imunitar să recunoască și să răspundă la oricare dintre ele.
Este nevoie de mai multe studii, desigur, dar primele indicații sunt încurajatoare. Vaccinul a generat răspunsuri puternice și ample ale anticorpilor la animale. Este important de menționat că a funcționat atât la animalele care nu aveau imunitate anterioară la gripă, cât și la cele infectate anterior cu virusuri gripale. Aceasta a fost o veste bună, deoarece infecțiile anterioare și anticorpii rezultați pot interfera uneori cu dezvoltarea de noi anticorpi împotriva subtipurilor virale înrudite.
O altă veste bună este că cercetătorii au descoperit că șoarecii și dihorii vaccinați au fost protejați împotriva bolilor grave atunci când au fost provocați ulterior cu virusuri gripale. Aceste virusuri au inclus unele care se potriveau îndeaproape cu antigenii din vaccin, alături de altele care nu.
Constatările oferă dovada de principiu că vaccinurile cu ARNm care conțin o gamă largă de antigene pot oferi o protecție largă împotriva gripei și probabil și a altor virusuri, inclusiv a tulpinilor de coronavirus responsabile de COVID-19. Cercetătorii raportează că se îndreaptă spre studii clinice pe oameni, cu scopul de a începe un studiu timpuriu de fază 1 în cursul anului viitor. Speranța este că aceste evoluții - determinate în parte de progresele tehnologice și de lecțiile învățate pe parcursul pandemiei COVID-19 - vor contribui la atenuarea sau poate chiar la prevenirea viitoarelor pandemii.
#arnm #vaccin #covid19
https://www.activenews.ro/stir....i/Un-nou-vaccin-ARNm