𝗜𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶
𝗣𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗜 𝗜

În 2004 compania a plătit 430 milioane $ deoarece au fost găsiți vinovați de crimă întrucât au făcut publicitate medicamentului Neurontin pentru utilizări pentru care nu obținuseră aprobare. Medicamentul fusese aprobat pentru tratarea epilepsiei, dar ei nu s-au sinchisit și l-au recomandat într-o gamă largă de afecțiuni precum dureri de cap, tulburare bipolară, durere sau abuz de alcool și droguri. Practica utilizată pentru extinderea utilizării medicamentului era cea care acum a intrat în normalitate: mituirea doctorilor cu excursii de lux, congrese s.a.m.d.
În 2008 s-a constatat că Pfizer a manipulat studiile care au condus la autorizarea „medicamentului fanion” Neurontin. Da, același medicament cu probleme! Cum manipulase Pfizer? Au amânat publicarea datelor negative din studii pentru anul 2004, an de la care medicamentul devenea generic. Vă sună cunoscut?

În 2009 Pfizer primește cea mai mare amendă din istoria SUA, peste 2.3 mld. $(!!!). Ce făcuseră? Marketaseră medicamentul împotriva durerii Bextra (știți, la idioții ăia de americani se prescriu în prostie medicamente anti-durere, care, de fapt, sunt droguri în toată regula) promovând consumul de doze considerate periculoase de către FDA! De asemenea, i-au găsit vinovați de promovarea ilegală(prin mituirea doctorilor) pentru alte trei medicamente: Geodon, Zyvox și Lyica. Atenție la Lyrica, medicament prescris în prostie la noi!

Tot în 2009 Pfizer acceptă să plătească 750 milioane $ pentru retragerea acuzațiilor de omor în cazul medicamentului Rezulin, responsabil pentru 63 de morți și foarte multe disfuncționalități grave ale ficatului. Culmea, FDA le-a ținut partea, în ciuda faptului că Agenția de Autorizare din Marea Britanie a retras medicamentul definitiv de pe piață în decembrie 1997!

În 2010, din nou Pfizer e obligată să plătească peste 142 mln. $ pentru marketingul fraudulos al Neurontin. De asemenea la adresa companiei se formulează acuzații care țin de încălcarea legislației împotriva criminalității organizate. Și tot în acel an New York Times dezvăluie în premieră o parte a caracatiței de corupție a companiei: peste 20 mln. $ pompați în doar șase luni către 4500 de medici ca sume pentru „consultanță” sau pentru discursuri la diverse evenimente organizate de către companie. De asemenea, alți 13.5 mln.$ au fost pompați în centre academice și „grupuri de studiu”.

Tot în 2010, Blue Cross Blue Shield a dat în judecată Pfizer deoarece a mituit peste 5000 de medici cu excursii în Caraibe, partide pe terenuri exclusiviste de golf și alte pachete recreative de lux pentru a-i convinge să prescrie pacienților „medicamentul minune” Bextra în afecțiuni pentru care nu fusese autorizat!

Acela a fost doar începutul mituirii în masă. În 2012 a ieșit la lumină încă o parte a caracatiței. Securities and Exchange Commision(SEC) a demarat o anchetă extinsă asupra Pfizer din cauza violării Foreign Corrupt Practices Act(FCPA). Despre ce e vorba: firma a mituit medici, profesioniști din sănătate și angajați guvernamentali din Bulgaria, China, Croația, Cehia, Italia, Kazahstan, Rusia și Serbia pentru a câștiga licitații guvernamentale și cotă de piață. Trebuie să adăugăm că investigația SEC a venit după ce autoritățile din China au demarat o amplă investigație cu privire la structurile corupte din zona medicală, investigație despre care am scris atunci.

𝗩𝗮 𝘂𝗿𝗺𝗮!

𝗔𝘂𝘁𝗼𝗿 𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗼𝗹: 𝗗𝗮𝗻 𝗗𝗶𝗮𝗰𝗼𝗻𝘂 – 𝗧𝗿𝗲𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗘𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗰𝗲

image