Cristian Terheș, lecție magistrală în conferința AUR de la Parlament despre drepturile nevaccinaților și Certificatul Covid.

Cu ocazia conferinței de presă de la Camera Deputaților pe tema Certificatului Covid și a contractelor cu firmele de vaccinuri Covid, eveniment organizat de partidul AUR, europarlamentarul Cristian Terheș (PNȚCD) a ținut un discurs fulminant despre ce înseamnă „facilitarea libertății” prin documentul pandemic, care nu este unul și același cu ceea ce s-a numit „certificat verde” extern, votat la Bruxelles în primăvara anului 2021. Cu alte cuvinte, nu Uniunea Europeană este cea care impune certificatul Covid intern și nici condiționarea libertăților fundamentale sau a locului de muncă prin acest certificat digital.

„Această chestiune care se discută în momentul de față nu mai este o chestiune politică, nu interesează un partid politic, este un subiect care afectează viața și drepturile absolut ale fiecărui cetățean din această țară. Am urmărit cu consternare și stupefacție de la Bruxelles, de la Strasbourg sau când eram acasă, în România, discuțiile despre implementarea acestui certificat „verde” și pe foarte mulți „părerologi” de la televizor sau politicieni spunând că, de fapt, Bruxelles-ul impune acest lucru, că s-a votat așa-numitul Regulament de impunere a certificatului „verde”. Vreau să fac precizarea din start că m-am opus din prima clipă la acest Regulament de impunere a certificatului „verde”, intuind unde se va ajunge. Și, din păcate, aici suntem!

Dar, dincolo de poziția mea publică, personală, a PNȚCD-ului, a grupului ECR din care fac parte și a peste o sută și ceva de europarlamentari, vreau să vă prezint câteva situații de fapt, pe care oricare dintre d-voastră le poate identifica lecturând Regulamentul privind implementarea certificatului Covid digital. Nu e opinia mea, nu este opinia AUR, nu este opinia oricui altcuiva. Este ceea ce scrie negru pe alb în acest Regulament.

E important să înțelegeți contextul în care s-a votat acest Regulament. Aduceți-vă aminte de finele anului 2020 - începutul anului 2021. Am avut țări în UE în care o bună parte din economia pe care o au rezultă sau vine din turism. Or, problema cu care s-a confruntat Europa după această situație pandemică a fost că, în anumite țări din U.E., deja erau vaccinurile pe piață, în ate părți se testa, în alte părți oamenii erau vindecați. Și, atunci, întrebarea a fost: cum creezi un sistem uniform ca, atunci când cineva este vindecat de această infecție, de exemplu, în România, să poată să circule în Europa fără să mai fie pus în carantină în Germania?

Aduceți-vă aminte de disputa și de dezbaterile care erau în perioada sărbătorilor de iarnă din 2020 când românii din diaspora se întrebau cum vor ajunge înapoi acasă. În contextul acesta, Comisia Europeană a venit în luna martie 2021 în fața Parlamentului European și a spus următorul lucru: avem nevoie să votați o procedură de urgență pentru a se implementa acest Regulament european pentru a impune acest certificat „verde”, cum s-a numit inițial, ca oricine să poată circula liber dintr-o parte în alta. Sau, cum se spune în Regulament, pentru a „facilita” libertatea de circulație. Adică să nu fii condiționat, să nu fii restrâns, să nu fii blocat, să nu fii stopat în vreun fel de a circula dintr-o parte în alta.

De ce s-a pus problema în felul acesta? O dată cu integrarea României în U.E., un drept fundamental pe care îl avem ca cetățeni ai Uniunii Europene este libertatea de circulație. Acesta e și motivul pentru care circulăm numai cu un buletin și nu trebuie să mai stăm la cozi pentru a primi o viză. S-a pus problema cum rezolvăm această situație (a libertății de circulație în pandemie, n.r.): ori se adoptă o directivă la nivel european, directivă pe care cei din Parlament au obligația de a o implementa în legea națională, sau se adoptă un Regulament pentru a creea o chestiune uniformă la nivelul U.E. astfel încât o țară să nu exagereze într-o parte, dar nici în altă parte să nu se facă mai puține condiții. Să fie o chestiune uniformă. Și atunci s-a venit cu această idee a unui Regulament. Diferența dintre o directivă și un regulament european este că directiva trebuie transpusă în legea națională - și aici e rolul parlamentelor naționale -, regulamentul european, în schimb, o dată adoptat de către Parlament (euro-parlament, n.r.) și trecut prin procedura numită „trialog”, unde Comisia, Consiliul și Parlamentul se înțeleg asupra formei finale, o dată adoptată, are aplicabilitate directă. Dânșii, în parlamentele naționale, nu mai au ce să facă. Adică: îți vine ordin de sus. Ordinul se execută, nu se discută. Aceasta e situația Regulamentelor.

Suntem acuma în altă situație, unde vedem reprezentanți ai Guvernului, vedem reprezentanți ai unor partide politice care spun: Bruxelles-ul ne impune implementarea acestui certificat „verde” când te duci la magazin, pentru a munci, pentru a intra în spital, pentru a-ți duce copiii la școală. Să fie așa, oare? Haideți să vedem, vă citez din acest Regulament, ca să nu fie discuții”.

#covid19 #certificatverde

https://www.activenews.ro/stir....i/Cristian-Terhes-le