A treia poveste din Legendele Olimpului se numește "Zeii și oamenii" și este o relatare a mitului creației oamenilor.

În timpul domniei lui Zeus, titanii au încercat să ia cu forța controlul asupra Olimpului. Într-un final, zeii și oamenii au reușit să-i învingă și să îi trimită în infern. Acest succes a făcut ca zeii să devină mai încrezători în forțele lor și să decidă să creeze oameni.

Zeii s-au adunat și i-au cerut lui Prometeu, zeul inteligenței și al iscusinței, să le ajute să creeze oameni. Prometeu a primit sarcina de a crea corpul uman și a decis să-l facă din lut. În timp ce lucra la această sarcină, el a decis că oamenii trebuie să aibă ceva special, un dar care să fie simbolul inteligenței.

Prometeu a început să modeleze corpul uman și la fiecare model i-a adăugat câte un dar. Unii au primit ochii puternici ai soarelui, alții urechile fine ale vântului, alții voința de fier a vulcanilor, iar alții talentul muzical al poeților și așa mai departe.

Dar cel mai important dar pe care l-a dat oamenilor a fost focul. Prometeu a spus că focul va fi pentru oameni încă din ziua în care îi va crea și că îi va ajuta să supraviețuiască și să fie protejați de frig și de animale sălbatice.

Zeii și oamenii au fost foarte încântați de darurile lui Prometeu și au decis să își boteze noii membri ai familiei omenirii. Așa că fiecare zeu a ales un nume special pentru omul pe care l-a creat. Astfel, Athena a botezat oamenii inteligenți, Apollo - cei talentați, Hermes - cei vioi, Poseidon - cei puternici, Dionis - cei sensibili, Ares - cei curajoși și Hera - cele frumoase.

Când totul era gata, zeii au reluat războiul împotriva titanilor, dar aceștia au avut o surpriză neplăcută: oamenii creati de Prometeu s-au unit cu zeii și au luptat împreună împotriva inamicilor. Cu ajutorul oamenilor, zeii au câștigat bătălia decisivă și au blocat accesul titanilor la Olimp.

Astfel, oamenii au devenit parte din familia Olimpului și de atunci zeii au fost protectorii lor. Dar Prometeu a știut că puterea sa și a oamenilor se află în foc, așa că a rămas vigilent și a luat măsuri de precauție. El a ridicat un baraj peste râul Ismenos și a refuzat să îl lase să scape, astfel încât focul să rămână astfel mereu în mâinile oamenilor.

Aceasta a fost cea de-a treia poveste din Legendele Olimpului și a arătat că zeii și oamenii pot lucra împreună pentru a atinge un scop comun și că, fără darul focului, oamenii ar fi fost neajutorați.

image