USR NU POATE INTRA LA GUVERNARE PE MOTIV DE … LuCOVID. JOCUL REZERVIȘTILOR S-A GRIPAT, DAR SE VOR MOBILIZA PENTRU REPRIZA SUSPENDĂRII LUI IOHANNIS

Ieri s-a consumat o rundă de negocieri inutile pentru refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, aceasta fiind perturbată în principal prin decizia comunicată prin surse a celor 18 parlamentari ai minorităților naționale de a nu o mai susține.

Episodul ciudat al descinderii peste “orbanistul” Adrian Miuțescu, căruia i-a fost doar confiscat telefonul mobil, nu i-a blocat acestuia intenția de plecare din grupul PNL, dar episodul a fost conceput pentru domolirea avântului de dezertare a restului de 8 orbaniști, din totalul de 25 ce azi sunt de partea lui LuCOVID. Am vorbit despre această cifră acum trei săptămâni, adăugând aici încă vreo 15 nehotărâți, până la cifra de cca 40 evocată și public.

Vorbeam despre USR și blocarea intrării lor la guvernare, care s-a petrecut exact prin declarația amatoristică a lui Cioloș de alaltăieri, care evoca refacerea coaliției incluzând sprijinul parlamentarilor controlați de către Orban. Declarația a avut rolul de a dinamita orice posibilă intenție a lui Iohannis de a folosi și USR la guvernare, aici înscriindu-se și liberalii ce nu vor să mai audă de fostul președinte PNL care, pe aceeași partitură cu Cioloș, și-a oferit ieri voturile pentru refacerea coaliției. Desigur că Cioloș și Orban au jucat prost, mai ales dacă intenția lor a fost guvernarea, orice amator putea să-și închipuie că nimic nu e posibil prin perspectiva dependenței și chiar a oferirii de ministere către dușmanul nr.1 al lui Iohannis&Company. Mai rămâne de cercetat pentru pasionați ipoteza mea mai veche a “pilotării comune” asupra USR și a lui Orban de către echipa rezerviștilor ce i-au pus gând rău lui KWI.

Putem spune astfel că jocul rezerviștilor s-a gripat pentru moment, aceștia țintind încă de la începutul crizei creșterea autorității în guvern a USR, adică partajarea puterii administrative cu Iohannis. Decizia PSD de a accepta guvernarea le-a dinamitat nu numai această intenție, dar a și disipat pericolul imediat al suspendării președintelui, care era a doua țintă a rezerviștilor, ce se bazau și pe valul popular anti-Iohannis. Posibila înțelegere PSD-PNL ce-ncepe să fie negociată în cursul zilei de azi, va clarifica mult scena politică, iar dacă va fi fundamentată temeinic noua înțelegere, atunci putem avea și șansa unei posibile redresări din criza în care ne-am adâncit sub ghidajul execrabil al echipajului Iohannis-PNL.

Bineînțeles că există o condiție necesară pentru asta, respectiv eliminarea posibilității unui premier PNL, partid care nu mai poate fi bază de guvernare tocmai prin prisma greșelilor făcute, dar și a dezagregării interne pronunțate.

Ce-au vrut rezerviștii din spatele USR jucând dur contra Iohannis? Un mai mare acces la resursele guvernamentale, incluzând aici și Justiția, dar și relevanță sporită în fața Factorului Extern, tot pentru poziționare mai bună în mega-afacerile internaționale ce vizează resursele și bugetul României. S-au încurcat însă, în mod previzibil având în vedere slabele calități de jucători politici, și pentru o perioadă își vor linge rănile, operând public cu o opoziție dură la orice va încerca să facă noul guvern, dar mai ales vor lucra să amorseze în plus procedura suspendării lui Iohannis inițiată de către AUR.

Deși fără șanse de succes parlamentar, abia această acțiune va fi folositoare domolirii ambițiilor lui Iohannis de a-și băga nasul în treburile guvernamentale, acolo unde “Klaus I” a dovedit că este ageamiu, deci periculos prin implicarea sa. Și astfel se va finaliza operațiunea necesară și igienică de castrare politică a lui KWI.

https://solidnews.ro/politica/....2021/11/04/usr-nu-po

USR NU POATE INTRA LA GUVERNARE PE MOTIV DE ... LuCOVID. JOCUL REZERVIȘTILOR S-A GRIPAT, DAR SE VOR MOBILIZA PENTRU REPRIZA SUSPENDĂRII LUI IOHANNIS - Solid News
Favicon 
solidnews.ro

USR NU POATE INTRA LA GUVERNARE PE MOTIV DE ... LuCOVID. JOCUL REZERVIȘTILOR S-A GRIPAT, DAR SE VOR MOBILIZA PENTRU REPRIZA SUSPENDĂRII LUI IOHANNIS - Solid News

Autor: Cozmin Gușă Ieri s-a consumat o rundă de negocieri inutile pentru refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, aceasta fiind perturbată în principal prin decizia comunicată prin surse a celor 18 parlamentari ai minorităților naționale de a nu o mai susți