„Ipocrizie netă zero”. Băncile din UE și SUA alimentează poluarea pe un întreg continent

În timp ce în Egipt are loc cea de-a 27-a conferință privind clima (COP27), a fost publicat un nou raport care detaliază modul în care băncile occidentale finanțează un nou val de expansiune a combustibililor fosili pe continentul african.

În acest document, preluat de EUObserver, ONG-ul francez Reclaim Finance și Urgewald, un grup cu sediul în Germania, precum și 36 de organizații ale societății civile africane identifică finanțatorii și investitorii din spatele a 200 de companii petroliere și de gaze naturale active în Africa.

Între ianuarie 2019 și iulie 2022, 325 de bănci comerciale au direcționat peste 98 de miliarde de euro către companii care dezvoltă noi proiecte de combustibili fosili, majoritatea provenind de la bănci nord-americane, europene și japoneze.

Băncile franceze, în special BNP Paribas și grupul Credit Agricole prin filiala sa Amundi, sunt considerate drept cei mai activi susținători europeni ai proiectelor de combustibili fosili de pe continentul african.

Primii cinci creditori implicați în această perioadă au fost Citibank (5,6 miliarde de dolari), JP Morgan (5 miliarde de dolari), BNP Paribas (4,6 miliarde de dolari), Bank of America (4,1 miliarde de dolari) și Societe Generale (4 miliarde de dolari).

Majoritatea băncilor occidentale au aderat la Net-Zero Banking Alliance (NZBA), lansată în aprilie 2021, care le cere să reducă la zero emisiile asociate investițiilor lor până în 2050.

Alianța acoperă 40% din activele globale, iar 70% din cele 98 de miliarde de euro direcționate către proiecte africane de utilizare a combustibililor fosili provin de la băncile NZBA. Însă normele ecologice includ doar împrumuturile directe.

Băncile și investitorii occidentali au subscris obligațiuni în valoare de 55 de miliarde de euro emise de creditorii africani în numele companiilor, dar aceste operațiuni nu sunt acoperite de codul NZBA – un sistem pe care Katrin Ganswindt, care se ocupă de campania financiară la Urgewald, l-a descris ca fiind „ipocrizie netă zero”.

Din partea investitorilor, situația este similară, deși mai puțin directă. Giganții americani de investiții BlackRock și Vanguard, precum și fondurile de pensii și asigurătorii europeni și-au luat, de asemenea, angajamente de zero emisii nete.

Dar, indirect, au sprijinit expansiunea combustibililor fosili în Africa prin cumpărarea de obligațiuni de la companii care dezvoltă în mod activ noi proiecte petroliere.

În iulie 2022, 5 000 de investitori instituționali dețineau acțiuni și obligațiuni în valoare totală de 109 miliarde de euro în aceste companii.

Toți acești bani au dus la un boom al noilor activități de combustibili fosili pe continent. Companiile caută în prezent noi rezerve în 45 de țări africane, iar Egiptul, gazda COP27, este una dintre destinațiile de top.

Potrivit Oil Change International, corporațiile multinaționale străine dețin două treimi din noua producție de gaze și petrol prevăzută în Africa până în 2050.

https://www.national.ro/divers....e/ipocrizie-neta-zer