Gheorghe Piperea:
Zilele trecute a fost audiat în parlament președintele ANPC, Claudiu Dolot, în legătură cu controalele efectuate și sancțiunile aplicate de respectiva agenție companiilor din domeniul energiei.
Este vorba despre acele companii și despre acele comportamente care au cauzat criza și sărăcirea energetică a populației, în preambulul sezonului rece (care a devenit, deja, cel mai scump din istorie pentru cetățenii de rând, cu sau fără racord la sistemul de încălzire centralizată). Adică, de acele entități care ne-au majorat artificial și aberant de mult facturile la utilități. Peste 900 de mii de persoane, numai în București, au fost afectate de aceste majorări.
Această audiere parlamentară și, mai ales, sancțiunile aplicate, erau de cea mai mare importanță pentru public, dar zgomotul politic si wrestlingul mexican care se derulează sub denumirea pompoasă de „politică de sănătate publică” au acoperit total evenimentul, ceea ce a făcut bine corporațiilor din energie (niște entități pe cale de a deveni mai detestate decât băncile, în perioada lor de „glorie”, și chiar decât cele chimico-farmaceutico-alimentare, de genul Monsanto - Bayer sau faizer).

Pe scurt, din 92 de companii controlate, ANPC a găsit nereguli grave la 38 dintre ele. Atât de grave, încât s-ar putea să urmeze curând suspendarea activității lor, în caz de recidivă.

S-au constatat, mai întâi, practici comerciale incorecte ale acestor corporații, constând, mai ales, în păcălirea consumatorilor prin reclama mincinoasă conform căreia ar fi avut cele mai bune oferte de prețuri - pe facturi, deși prețurile și facturile lor erau, de fapt, pe locurile 5-6 în ierarhie.
S-au constatat, de asemenea, clauze abuzive inserate în contracte și, ulterior, utilizate în relațiile juridice cu consumatorii. Contractele erau încheiate pe durate și prețuri/tarife fixe, dar corporațiile energetice le majorau unilateral și discreționar, la distanțe de doar câteva luni, cu consecința umflării facturilor. De asemenea, s-a constatat că în facturi apăreau sume aberant de mari cu titlu de „regularizare” din anii 2019 - 2020, fără vreo posibilitate pentru consumatori de a verifica aceste calcule și temeiurile sumelor „regularizate”. De altfel, știți cu toții că aceste corporații nu mai citesc demult contoarele, emițând facturi „inteligente”, pe bază de estimări de consum. E valabil atât pentru gaze, cât și pentru energie electrică sau termică.

Seamănă foarte bine cu ceea ce făceau băncile prin anii 2010 - 2019:

practici comerciale incorecte și

clauze abuzive.

În noianul de știri proaste, aceasta este o mică știre bună, pentru că sancțiunile aplicate de ANPC pică pe spețe consacrate și consolidate în luptele judiciare cu băncile, din anii trecuți. Consumatorii, fie individual, fie colectiv sau prin asociații ale protecției consumatorilor, pot formula acțiuni în încetarea practicilor incorecte și în evacuarea din contracte a clauzelor abuzive, ceea ce ar putea duce la înghețarea prețului/tarifelor la nivelul de dinainte de scumpiri, precum și la restituirea unor sume substanțiale, încasate abuziv și nedatorat de corporațiile din domeniu de la consumatori.

Din păcate, președintele ANPC nu a făcut cunoscute numele corporațiilor sancționate, dar asta nu împiedică deloc consumatorii să facă plângeri, acțiuni în instanță și cererii de restituire.

Vom demara astfel de acțiuni curând - stați pe aproape. Pentru temeiuri și modele de acțiuni, urmăriți pagina P& a și pagina asociației Parakletos zilele astea.

Important de spus și subliniat este că scumpirea energiei, prezentată ca un act de la Dumnezeu, nu era era inevitabilă și nu este nici justificată și legitimă, precum nu este nici imposibil de combătut. Este în mare parte un rezultat al unor speculații și al unor conjuncturi subiective, planificate, create prin practici comerciale incorecte și abuz de putere economică. Trebuie doar voință de a acționa, informație corectă și răbdare.


https://www.agerpres.ro/econom....ic-intern/2021/10/06

Favicon 
www.agerpres.ro

ANPC: 38 de companii din energie au încălcat legislaţia în luna septembrie | AGERPRES • Actualizează lumea.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a derulat controale la 92 de companii din sectorul energetic în luna septembrie şi a constatat că 38 dintre ele au încălcat legislaţia, a declarat, miercuri, Claudiu Dolot, preşedintele ins