Mega-scandal politic! Mari lideri mondiali au ajutat în secret la expansiunea Uber/ Biden, Scholz și Macron, compromiși
Uber a încălcat legile, a păcălit poliția și a făcut lobby în secret pe lângă guverne, dezvăluie The Guardian, la finalul unei ample anchete. Peste 124.000 de documente confidențiale au fost scurse către publicația britanică. Fișierele expun încercări de lobby pe lângă Joe Biden, Olaf Scholz și George Osborne.
Scurgeri de fișiere confidențiale au dezvăluit modul în care gigantul tehnologic Uber a încălcat legile, a păcălit poliția, a exploatat violența împotriva șoferilor și a făcut lobby în secret asupra guvernelor în timpul expansiunii sale globale agresive, scrie The Guardian.
Scurgere masivă de informații
Documentele se întind pe o perioadă de cinci ani în care Uber a fost condus de co-fondatorul său Travis Kalanick, care a încercat să forțeze serviciul de transport de taxi în orașe din întreaga lume, chiar dacă asta a însemnat încălcarea legilor și a reglementărilor privind taxiurile.
În timpul reacţiei negative la nivel global, datele arată cum Uber a încercat să primească sprijin prin atragerea discretă a prim-miniştrilor, preşedinţilor, miliardarilor, oligarhilor şi baronilor mass-media.
Informaţiile scurse sugerează că directorii Uber erau conştienţi de încălcarea legii de către companie, un director glumind că au devenit ”piraţi”, iar altul recunoscând: ”Suntem doar al naibii de ilegali”.
Cache-ul de fişiere, care se întinde între 2013 şi 2017, include peste 83.000 de e-mailuri, mesaje iMessage şi mesaje WhatsApp, inclusiv comunicări deseori sincere între Kalanick şi echipa sa de directori de top.
Emmanuel Macron, printre numele vehiculate
Scurgerea conține și texte între Kalanick și Emmanuel Macron, care a ajutat în secret compania în Franța când era ministrul economiei, permițând Uber acces frecvent și direct la el și la personalul său.
Macron, preşedintele francez, pare să fi făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta Uber, anunţând compania că a intermediat o ”înţelegere” secretă cu oponenţii săi din cabinetul francez.
În mod privat, directorii Uber şi-au exprimat dispreţul abia deghizat faţă de alţi oficiali aleşi care erau mai puţin receptivi la modelul de afaceri al companiei.
Și cancelarul german a afectat de scandal
După ce cancelarul german, Olaf Scholz, care era primarul orașului Hamburg la acea vreme, a respins lobbyiștii Uber și a insistat să plătească șoferilor un salariu minim, un executiv Uber le-a spus colegilor că este „un adevărat comediant”.
Când vicepreședintele american de atunci, Joe Biden, un susținător al Uber la acea vreme, a întârziat la o întâlnire cu compania la Forumul Economic Mondial de la Davos, Kalanick a trimis un mesaj unui coleg: „Am pus oamenii mei să-l anunțe că fiecare minut întârziat este un minut mai puțin pe care îl va avea cu mine.”
După ce s-a întâlnit cu Kalanick, Biden pare să-și fi modificat discursul pregătit la Davos pentru a se referi la un CEO a cărui companie ar oferi milioanelor de muncitori „libertatea de a lucra câte ore doresc, de a-și gestiona propriile vieți după cum doresc”.
The Guardian dezvăluie secretele murdare ale expansiunii Uber
The Guardian a condus o investigație globală asupra fișierelor Uber scurse, împărtășind datele cu organizațiile media din întreaga lume prin intermediul Consorțiului Internațional de Jurnalişti de Investigaţie (ICIJ). Peste 180 de jurnalişti de la 40 de instituţii media, inclusiv Le Monde, Washington Post şi BBC, vor publica în zilele următoare o serie de rapoarte de investigaţie despre gigantul tehnologic.
Documentele scurse dezvăluie metodele folosite de Uber pentru a pune bazele imperiului său. Una dintre cele mai mari platforme de lucru din lume, Uber este acum o companie de 43 de miliarde de dolari (36 de miliarde de lire sterline), care efectuează aproximativ 19 milioane de călătorii pe zi.
Fişierele acoperă operaţiunile Uber din 40 de ţări într-o perioadă în care compania a devenit un gigant global.
Uber a fentat piața concurențială
De la Moscova la Johannesburg, finanţată cu fonduri de capital de risc fără precedent, Uber a subvenţionat puternic călătoriile, seducând şoferii şi pasagerii să acceseze aplicaţia cu stimulente şi modele de preţuri nesustenabile.
Uber a subminat pieţele consacrate de taxiuri şi şi a făcut presiuni asupra guvernelor pentru a rescrie legi care să ajute la deschiderea drumului pentru un model de economie bazat pe aplicaţii de muncă, care de atunci a proliferat în întreaga lume.
Documentele indică că Uber era pricepută să găsească rute neoficiale către putere, să exercite influență prin intermediul prietenilor sau intermediarilor sau să caute întâlniri cu politicieni la care nu erau prezenți asistenți.
Uber a obținut sprijinul unor figuri puternice din locuri precum Rusia, Italia și Germania, oferindu-le mize financiare în startup și transformându-i în „investitori strategici”.
#uber
https://www.national.ro/stiri-....externe/mega-scandal