Moment de cotitură în Medicină? Un medicament cu anticorpi ar fi ucis toate celulele canceroase din toți participanții la un studiu

Cei 12 pacienți cu cancer rectal care au participat la studiu nu a mai avut nicio tumoră în corp după ce au luat acest medicament timp de șase luni, susțin autorii lui.

În afară de faptul că tumorile lor au dispărut complet, niciunul dintre participanți nu a raportat nici efecte secundare severe, se arată în lucrarea de cercetare publicată recent în New England Journal of Medicine.

Pacienții au fost supuși unei serii de examene medicale - examen fizic, endoscopie, bioscopie, scanare PET și RMN - și niciunul dintre rapoarte nu a evidențiat o tumoră.

"Toți cei 12 pacienți au avut un răspuns clinic complet, fără nicio urmă de tumoră la imagistica prin rezonanță magnetică", au precizat autorii studiului.

"Este necesară o urmărire mai lungă pentru a evalua durata răspunsului", au adăugat aceștia.

Cercetătorii și-au propus să afle dacă Dostarlimab, un medicament anticorp, urmat de chimioradioterapie standard și de chirurgie standard, este un tratament eficient pentru tumorile solide avansate cu "deficient MisMatch Repair" (dMMR).

Celulele cu deficit de reparare MisMatch (MMR) prezintă, de obicei, multe mutații ale ADN-ului care duc la apariția cancerului. Deficiența MMR este cea mai frecventă în cancerul colorectal, în alte tipuri de cancer gastrointestinal și în cancerul endometrial, se arată în Jurnalul.

Participanții la studiul efectuat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York cu adenocarcinom rectal în stadiul II sau III cu deficit de reparare a mismatch-ului au primit medicamentul la fiecare trei săptămâni timp de șase luni.

Adenocarcinomul este un tip de cancer care se dezvoltă în glandele care ne căptușesc organele.

Conform planului inițial, tratamentul urma să fie urmat de chimioterapie și intervenție chirurgicală standard, iar pacienții care aveau un răspuns clinic complet urmau să continue fără ambele.

După cel puțin șase luni de urmărire, toți cei 12 pacienți au prezentat un "răspuns clinic complet", fără semne ale tumorii.

"Aceste rezultate sunt un motiv de mare optimism, totuși sunt zile de început pentru studiu, precum și pentru pacienții care doresc să se angajeze în acest tratament. Această abordare nu poate suplini actuala abordare curativă de tratament multimodal", a declarat Dr. Nikhil S Ghadyalpatil, consultant senior, oncolog medical și hemato-oncolog la Hyderabad's Yashoda Hospitals.

"Răspunsul clinic complet ca punct final utilizat în acest studiu este un surogat imperfect pentru vindecarea pe termen lung și, prin urmare, trebuie interpretat cu prudență. Avem nevoie de studii mai mari controlate cu placebo, cu o urmărire mai lungă în acest context, pentru a lua în considerare cu încredere utilizarea acestei abordări în practica de rutină", a declarat Dr. Ghadyalpatil pentru PTI.

#cancer

https://www.activenews.ro/stir....i-sanatate/Moment-de

Moment de cotitură în Medicină? Un medicament cu anticorpi ar fi ucis toate celulele canceroase din toți participanții la un studiu | ActiveNews
Favicon 
www.activenews.ro

Moment de cotitură în Medicină? Un medicament cu anticorpi ar fi ucis toate celulele canceroase din toți participanții la un studiu | ActiveNews

Cei 12 pacienți cu cancer rectal care au participat la studiu nu a mai avut nicio tumoră în corp după ce au luat acest medicament timp de șase luni,