Câciu, pe urmele lui Cîțu: A împrumutat statul de la bănci cu aproape 12 miliarde de lei pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetar.
Ministrul de Finanțe Adrian Câciu (PSD) face uz de aceleași arme ca predecesorul său, Florin Cîțu (PNL): împrumuturile uriașe cu dobânzi piperate pe seama contribuabililor și a urmașilor acestora. El a împrumutat joi aproape 12 miliarde de lei de la bănci. Mai mult, a mai programat și vineri alte două licitații prin care vrea să atragă încă 150 de milioane de lei în aceleași condiții. Atenție, împrumuturile nu sunt pentru investiții în economie sau pentru proiecte de mare infrastructură, ci doar pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetar.
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 1,158 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 105 de luni, respectiv 53 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), citate de Știri pe Surse.
Astfel, MF a atras 658,0 milioane lei, printr-o emisiune cu scadența în 24 octombrie 2030, la un randament mediu de 5,35% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 920,5 milioane de lei.
Alte 500 de milioane lei au fost trase în urma licitației pentru o emisiune de obligațiuni cu scadența în 24 iunie 2026, la un randament mediu de 4,99% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar băncile participante au subscris 519 milioane lei.
Vineri sunt programate două licitații suplimentare prin care statul vrea să atragă încă 150 de milioane de lei la randamentele stabilite joi pentru obligațiuni.
Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont și 4,1 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligațiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
Suma totală, de 5,015 miliarde de lei, este cu 1,595 miliarde lei peste cea de 3,42 miliarde lei programată în luna decembrie 2021 și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.
Ne putem pune pe bună dreptate întrebarea ce fel de „stat eșuat” (conform președintelui său) e acela care se îndatorează cu sume considerabile doar pentru a refinanța împrumuturi anterioare și pentru a ține sub control deficitul bugetar.
#romania #statesuat
https://www.activenews.ro/stir....i/Caciu-pe-urmele-lu