Săptămâna trecută mi-a trecut pe sub ochi o ştire care anunţa că mai multe firme care furnizează servicii VPN au fost cumpărate. Am trecut mai departe, dar ceva îmi spunea că e "o necurată" la mijloc. VPN-urile cumpărate sunt dintre cele mai populare: ExpressVPN, CyberGhost, Zenmate, Private Internet Access.
Folosiţi servicii de la ei? Dacă răspunsul e afirmativ ar trebui să citiţi cu atenţie ceea ce urmează.
Mie mi-a sărit în ochi denumirea cumpărătorului: Kape Technologies. Îi ştiam de undeva... Apoi, brusc mi-am amintit care-i povestea întrucât, între timp lupul îşi schimbase denumirea. E vorba despre o companie al cărei nume iniţial a fost ... Crossrider.
Compania s-a evidenţiat pe piaţa distribuţiei de malware.
Mai ţineţi minte "injectoarele de reclame"? Era un business la limita legalităţii: companii precum Crossrider, prin programe malware, preluau controlul browserului celui care instala softul lor şi-i serveau reclame în funcţie de server şi context. Atât de complicată a fost situaţia încât Google s-a plâns că-i este canibalizat traficul.
Nu-i de mirare că "distribuitorul de malware" Crossrider a fost înfiinţat de un antreprenor care anterior lucrase pentru serviciile secrete israeliene şi de un miliardar cu averea la limita legalităţii. Unul venea cu know-how-ul, iar celălalt cu banii. După ce business-ul cu injectoarele de reclame s-a prăbuşit ca urmare a introducerii lor pe listele negre ale antiviruşilor, Crossrider şi-a schimbat numele în Kape Technologies trecând la soluţii de securitate. E chiar hazliu: ca şi cum ai pune hoţul paznicul comorii.
Acum, prin intrarea pe piaţa VPN, treburile se complică, iar abonaţii ar cam trebui să-şi ia tălpăşiţa de acolo întrucât se expun unui risc imens. Ca să fie treaba treabă, odată cu achiziţia VPN-urilor respective, Kape a mai achiziţionat şi câteva dintre cele mai populare site-uri care se ocupă de recenziile serviciilor VPN.
Înţelegeţi şmecheria cu "recomandările" pe care le fac aceste site-uri?
Aşa cum v-am spus în mini-serialul cu VPN-urile, cel mai sigur VPN e cel pe care-l controlaţi. Şi cel mai ieftin, aş spune eu ţinând cont că puteţi închiria un server virtual cu 2.5$/lună pe care să instalaţi un OpenVPN. Aici am rămas dator unui cititor care mă întrebase de unde se poate lua un server atât de ieftin. Ultima dată am găsit la Vultr!
Mihai Bravu