STUDIU: Nu există diferențe semnificative în ceea ce privește încărcătura virală între grupurile vaccinate și cele nevaccinate, asimptomatice și simptomatice, atunci când sunt infectate cu varianta Delta a SARS-CoV-2
Nu există aproape nici o diferență între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, asimptomatice și simptomatice, în ceea ce privește numărul ciclurilor de amplificare (valoarea Ct), respectiv, încărcătura virală, în cazul infectării cu varianta Delta a SARS-CoV-2, afirmă autorii unui studiu realizat în California și publicat în versiune preliminară pe site-ul medRxiv.
Studiul a comparat numărul ciclurilor de amplificare de la testarea unor persoane complet vaccinate și a unora nevaccinate, asimptomatice și simptomatice la momentul recoltării probei, în timpul unei perioade de transmitere ridicată a variantei Delta (17 iunie-31 august 2021), din două grupuri distincte, participante la campaniile de testare și vaccinare Unidos en Salud (UeS) - derulată în cartierul Mission al orașului San Francisco - și Healthy Yolo Together (HYT) - desfășurată în parteneriat cu Universitatea din California (UC) în orașul Davis și comitatul Yolo.
Au fost analizate în total 869 de probe, dintre care 500 de la HYT și 369 de la UeS. Toate probele analizate provenind de la HYT erau de la persoane asimptomatice în momentul recoltării, iar 75% dintre probele pozitive proveneau de la persoane nevaccinate (N=375). Probele pozitive de la UeS au provenit atât de la persoane simptomatice (N=237), cât și asimptomatice (N=132). Frecvența cazurilor de infectare post-vaccinare în rândul probelor de la UeS (171 de persoane complet vaccinate și 198 de persoane nevaccinate) a fost mai mare decât în cazul probelor HYT, reflectând diferitele tipuri de populații testate. Varianta Delta a fost varianta detectată predominant în rândul ambelor populații.
Nu au existat diferențe semnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește valorile Ct medii ale persoanelor vaccinate față de cele ale persoanelor nevaccinate. Atât la cei vaccinați, cât și la cei nevaccinați, a existat o variație mare în rândul indivizilor, cu valori Ct de la <15 la >30, atât în datele UeS, cât și în cele de la HYT. În mod similar, nu s-au constatat diferențe semnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește valorile Ct medii ale probelor de la asimptomatici (UeS: 24,3; HYT: 25,4) față de cele de la simptomatici (UeS: 22,7), în ansamblu sau stratificate în funcție de statutul vaccinal. Valori Ct similare au fost, de asemenea, constatate la diferitele grupe de vârstă, între sexe și tipuri de vaccin.
În toate grupurile au existat indivizi cu valori Ct scăzute care indicau încărcături virale ridicate. Un total de 69 de indivizi complet vaccinați au avut valori Ct <20. Dintre aceștia, 24 erau asimptomatici la momentul testării.
Autorii studiului au mai constatat că un procent considerabil de indivizi asimptomatici, complet vaccinați, din studiul lor au avut valori Ct scăzute, ceea ce indică o încărcătură virală ridicată. Având în vedere că valorile Ct scăzute indică niveluri ridicate de virus, pozitivitate a probelor și transmitere crescută, detectarea valorilor Ct scăzute la persoane asimptomatice, complet vaccinate, indică potențialul de transmitere a infecțiilor dezvoltate post-vaccinare, înainte de apariția simptomelor.
Studiul integral poate fi consultat aici http://www.medrxiv.org/content..../10.1101/2021.09.28.
https://www.activenews.ro/stir....i/STUDIU-Nu-exista-d