”Daea minte de-ngheață apele. ANSVSA a confiscat vagoane cu organisme modificate genetic din Ucraina. Grâu infestat cu mălură și porumb cu aflatoxină” - președintele Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sărit în apărarea ucrainenilor, susținând că a fost informat de ANSVSA că toate produsele lor sunt conforme. Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, susține însă că Daea minte de-ngheață apele, pentru că, foarte recent, chiar ANSVSA a sechestrat un tren din Ucraina plin cu rapiță modificată genetic. În plus, fermierii români susțin că cerealele infestate cu boli grave vor ajunge să compromită recoltele viitoare din țara noastră.
Cerealele ucrainene care au rămas în România, pe lângă faptul că sunt modificate genetic, sunt și infestate cu boli și agenți patogeni pun în mare pericol atât sănătatea oamenilor, cât și viitoarele culturi agricole din țara noastră, au semnalat fermierii. Mai mult, prețurile de dumping la marfa proastă intrată în România au făcut ca fermierii români să intre în faliment. Răspunsul ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost unul revoltător. Acesta a ieșit public să spună că toate cele 8.500 de analize făcute de ANSVSA produselor din Ucraina nu au prezentat depășiri de parametri. În condițiile în care controalele ANSVSA pentru transporturile ucrainene aproape că nu există. ”Președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, a declarat public că a cumpărat porumb din Ucraina, pentru ferma lui de porci, și că nu-l mănâncă porcii. În fapt, primele informații despre cerealele infestate din Ucraina le-am avut chiar de la inspectorii ANSVSA. În Roman este un tren cu rapiță modificată genetic din Ucraina confiscat de ANSVSA, dar asta au făcut după ce a s-a semnalat în presă despre gunoaiele aduse din Ucraina. Foarte multe dintre cerealele și produsele ucrainene care au intrat în România sunt modificate genetic. Apoi a intrat grâu infestat cu mălură și porumb cu aflatoxină”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Expunerea oamenilor la aflatoxine poate provoca vărsături, dureri abdominale, edem pulmonar, convulsii și comă, precum și moartea prin edem cerebral.
Batista pe țambal
Fermierii susțin că în Botoșani și Suceava este dezastru, pentru că cerealele ucrainene trec fără documente. Laurențiu Baciu, ne spune că acum două zile vorbea cu un șofer român care îi spunea că are soia modificată genetic din Ucraina și că o duce la Lehliu. ”Să ne dea explicații Comisia Europeană, acum, că europenilor le-a fost interzisă cultivarea organismelor modificate genetic, tocmai pentru că sunt periculoase. Plus că au adus tot felul de boli ale cerealelor și ne compromit viitoarele culturi, că răspândesc bolile în România. dar ministrul Petre Daea și Guvernul vor să pună batista pe țambal. Și nu este adevărat că au prețuri de dumping și că de aceea nu ne putem vinde noi cerealele. Ucrainenii nu vând mai ieftin produsele, ci vând mai ieftin în România marfa proastă, pe care nu le-o primesc în port. Adică în România rămân gunoaiele. Eu îl înțeleg pe Daea, că, dacă nu ar fi ieșit să spună că s-au luat 8.500 de probe de la marfa ucraineană și că au fost nemaipomenite, s-ar fi văzut că nici ANSVSA, nici ministerul nu au luat măsuri. Numai că ei spun una, dar realitatea din teren este cu totul alta”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
Culoar de solidaritate
Potrivit datelor reale, de la 1 august 2022, peste 23 de milioane de tone de cerealele din Ucraina au fost exportate în principal în statele UE și în țările cu venituri mari și doar 2,6% au ajuns în țările sărace. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, recunoaște faptul că, pe culoarul de solidaritate, o serie întreagă de cantități de cereale a ajuns și în România, creând un blocaj, prin stocurile existente la fermieri. ”Până mai deunăzi, Petre Daea își rupea cămașa de pe el de grija fermierilor români și acum spune că marfa din Ucraina este bună. Și bună dacă ar fi fost, deși nu este, întâi ar fi trebuit protejat fermierul român. La noi marfa ucraineană intră fără taxe și intră fără controale. În Franța, de exemplu, dacă te duci acum cu 10 tiruri cu grâu, poate să fie de cea mai bună calitate și gratis, nu intri cu ele. Franța își protejează propriii fermieri, întâi să-și termine ei marfa și după aceea importă. Cred că România este singura țară care respectă mai mult decât i se spune de la Comisia Europeană”, a mai afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
https://www.activenews.ro/stir....i/Daea-minte-de-nghe