Elon Musk nu le mai dă internet gratis ucrainenilor. 1.300 de sateliți din rețeaua Starlink au fost deja deconectați

Ucraina ar putea pierde accesul la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk în plin război. Potrivit CNN, peste 1.300 de unități au fost deconectate în ultimele săptămâni, din cauza lipsei finanțării. Deși Musk a spus că va continua să sprijine guvernul de la Kiev indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare, SpaceX și Pentagonul încă sunt în negocieri.

Deconectarea a început la 24 octombrie și a fost descrisă de o persoană informată despre situație ca fiind o „problemă uriașă" pentru armata ucraineană. Terminalele fuseseră deconectate, a spus această persoană, din cauza lipsei de finanțare.

Întreruperea a afectat un bloc de 1.300 de terminale pe care Ucraina le-a cumpărat de la o companie britanică în luna martie și care au fost folosite pentru operațiuni legate de luptă.

SpaceX percepea armatei ucrainene 2.500 de dolari pe lună pentru a menține conectate fiecare dintre cele 1.300 de unități, ceea ce a dus costul total la aproape 20 de milioane de dolari până în septembrie, a precizat persoana informată în acest sens. În cele din urmă, aceștia nu și-au mai putut permite să plătească.

În septembrie, SpaceX a cerut Pentagonului să preia finanțarea pentru Starlink în Ucraina, de care armata ucraineană depinde în mare măsură pentru comunicații. Compania a argumentat că nu poate finanța în continuare operațiunile de terminal pentru Ucraina. Ulterior, Musk s-a răzgândit, spunând că Starlink va funcționa în Ucraina indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare. În pofida anunțului lui Musk că și-a retras cererea adresată Pentagonului, discuțiile privind finanțarea de către agenție a terminalelor continuă.

Înainte ca terminalele să fie complet deconectate, ministerul ucrainean al Apărării le-a cerut omologilor săi britanici, la începutul lunii octombrie, să plătească o factură lunară de 3,25 milioane de dolari. Potrivit unui oficial britanic, în urma discuțiilor dintre ministere, „s-a decis că există capacități militare mai prioritare".  Un oficial ucrainean de rang înalt a confirmat deconectarea terminalelor pentru CNN, precizând că tehnologia Starlink e foarte importantă în război.

Potrivit SpaceX, în Ucraina există aproape 20.000 de terminale Starlink, majoritatea fiind achiziționate integral sau parțial cu finanțare externă, în special de la guvernele SUA, Poloniei și Marii Britanii. Miercuri, Musk a participat la o ceremonie pentru US Space Force, la care au participat și secretarul Apărării, Lloyd Austin, și generalul Mark Milley, președintele Statului În urma izbucnirii războiului din Ucraina, locuitorii din orașele asediate de lângă granița cu Rusia au păstrat legătura cu restul țării și cu lumea cu ajutorul serviciului de internet prin satelit Starlink.

Starlink este un sistem de comunicații prin satelit deținut de SpaceX, compania lui Elon Musk. În ultimii trei ani, americanul a plasat mii de sateliți pe orbita joasă a Pământului pentru a transmite servicii de internet de mare viteză de la mai mult de 160 de kilometri înălțime.

Aceste servicii pot fi utile în părți ale lumii în care oamenii fie nu pot accesa cu ușurință furnizorii de internet convenționali, fie nu pot avea internet din cauza unor limitări tehnice, a restricțiilor guvernamentale sau, în cazul ucrainienilor, din cauza războiului.

În Ucraina au avut loc mai multe întreruperi ale conexiunii la internetul de la începutul invaziei rusești.

Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov, care este și ministrul transformării digitale, a cerut ajutorul lui Musk pe Twitter: „În timp ce tu încerci să colonizezi Marte - Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu - rachetele rusești atacă populația civilă ucraineană! Dotează Ucraina cu stații Starlink", cerea oficialul ucrainean.

Elon Musk, a direcționat mii de terminale Starlink către Ucraina. Federov i-a mulțumit miliardarului tot printr-o postare pe Twitter în care a distribuit o imagine cu un camion plin cu terminale Starlink.

Chiar dacă inițial Starlink a fost conceput ca un program civil, presa britanică a scris că armata ucraineană folosește cu succes Starlink pentru atacuri cu drone asupra tancurilor rusești.

Potrivit The Telegraph, Starlink are o importanță militară deosebită în zonele în care infrastructura este slabă și nu există conexiune la internet.

Unitatea de recunoaștere aeriană Aerorozvidka folosește Starlink pentru a monitoriza și a coordona vehiculele aeriene fără pilot, permițând soldaților să folosească cu precizie armele antitanc. Doar ratele mari de date ale sistemului Starlink pot asigura comunicarea stabilă necesară, arată The Telegraph.

„Folosim echipamentul Starlink și conectăm echipa de drone cu echipa noastră de artilerie", a declarat un ofițer ucrainean din unitatea Aerorozvidka pentru Times.

„Dacă folosim o dronă cu viziune termică pe timp de noapte, drona trebuie să se conecteze prin Starlink la tipul de artilerie și să creeze o achiziție a țintelor."

Terminalele Starlink sunt rezistente si adaptabile, arată experții. Potrivit POLITICO, sateliții lucrează în cadrul unei constelații. Această configurație face mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă deconectarea. Un atacator ar trebui să localizeze toți sateliții deodată, pentru a paraliza întregul sistem.

„Avem mai mult de 11.000 de stații Starlink și ne ajută în lupta noastră zilnică pe toate fronturile", a declarat Mihailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei, pentru POLITICO.

„Suntem pregătiți, chiar dacă nu există lumină, nu există internet fix, prin intermediul generatoarelor care folosesc Starlink, să reînnoim orice conexiune în Ucraina."

În spatele achiziționării în valoare de peste 3 milioane de dolari a terminalelor Starlink se află USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională), arată The Washington Post.

Costurile de transport pe care USAID le-a plătit pentru a expedia 5.000 de terminale depășesc 800.000 de dolari. Potrivit The Washington Post, francezii au contribuit și ei la costurile pentru transport.

Conform site-ului web Starlink, un set de terminale standard costă 600 de dolari, în timp ce taxa lunară pentru servicii costă 110 dolari, la care se adaugă 100 de dolari pentru transport și manipulare.

Starlink are câteva defecte. Echipamentul de recepție poate fi geolocalizat în timpul funcționării, arată Deutsche Welle. La scurt timp după ce primele terminale au fost livrate la începutul lunii martie, Musk a scris pe Twitter: „Porniți Starlink doar atunci când este necesar și plasați antena cât mai departe de oameni".

https://www.ziuanews.ro/stiri/....elon-musk-nu-le-mai-

Elon Musk nu le mai dă internet gratis ucrainenilor. 1.300 de sateliți din rețeaua Starlink au fost deja deconectați
Favicon 
www.ziuanews.ro

Elon Musk nu le mai dă internet gratis ucrainenilor. 1.300 de sateliți din rețeaua Starlink au fost deja deconectați

Ucraina ar putea pierde accesul la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk în plin război. Potrivit CNN, peste 1.300 de unități au fost deconectate în ultimele săptămâni, din cauza lipsei finanțării. Deși Musk a spus