Arabia Saudită îl umilește pe Biden reducându-și producția de petrol (ABC News)
Casa Albă a cerut Riadului mai mult petrol pentru a reduce veniturile lui Putin, iar Bin Salman îi întoarce spatele.
Cu cât președintele Biden depune mai multe eforturi pentru a avea o relaţie mai bună cu Arabia Saudită – pe care în timpul campaniei sale electorale ajunsese să o descrie, în 2018, drept "regim paria" – cu atât primește mai multă grosolănie de la omul forte al regimului autoritar, prințul moștenitor Mohamed Bin Salman. Penultimul gest grosier a fost decizia OPEC, clubul principalelor țări petroliere pe care îl conduce regimul de la Riad, de a-și reduce drastic producția de țiței pentru a evita scăderea prețului barilului pe piețele internaționale, relatează ABC News citat de Rador.
Solicitarea Casei Albe către saudiți de a-și crește producția avea un dublu obiectiv: reducerea veniturilor petroliere ale Moscovei, cu care finanțează războiul din Ucraina, și folosirea petrolului pentru a atenua deficitul de gaze și creșterea prețului acestuia din cauza șantajului la adresa Occidentului pe care președintele Putin îl plănuiește pentru această iarnă.
Niciunul dintre aceste motive nu a stârnit compasiunea saudiților, care au urmărit interesele Rusiei sau mai degrabă propriile interese economice, la summitul OPEC de la Viena, prima întâlnire față în față a organizației respective după pandemie.
Răspunsul Arabiei Saudite este o palmă dată eforturilor lui Joe Biden de a-l curta pe prințul moștenitor, pe care l-a vizitat la Riad, în iulie, pentru a-i cere personal să crească producția de petrol. În schimb, președintele SUA a ignorat criticile sale anterioare la adresa lui Bin Salman, pe care CIA însăși l-a considerat responsabil pentru uciderea brutală a jurnalistului dizident Kashoggi în 2018.
Casa Albă a anunțat că Riadul s-a angajat să-și mărească producția de petrol cu 750.000 de barili pe zi și contează pe Emiratele Arabe Unite să-și crească producția cu încă 500.000 de barili pe zi. Efectul acestei creșteri ar fi o scădere a prețului gazului și un regres al veniturilor energetice ale lui Putin, cu care finanțează războiul din Ucraina.
Miercuri, OPEC a considerat că, odată cu această creștere, prețul barilului de petrol va scădea de la 120 de dolari la 80 de dolari și a convenit nu doar să evite o creștere a producției, ci chiar să aprobe o reducere de 2%, pentru a menține prețul. sus. Rusia, a doua țară OPEC, și Iranul, care a strâns rândurile alături de Moscova (îi vinde drone pentru război), au aplaudat decizia Arabiei Saudite de a susține scăderea. Riadul justifică ruperea acordului său verbal cu Biden din motive "non-personale": regimul saudit consideră că o reducere a veniturilor sale din petrol i-ar dăuna finanțelor și ar putea rupe pacea socială. O mare parte a cetățenilor saudiți trăiește din subvențiile publice generate de petrol.
Strategia lui Biden de a nu critica Riadul pentru abuzurile sale în materie de drepturile omului cu scopul câștigului financiar ar putea în curând să-l prejudicieze la alegerile intermediare, dar, mai ales, slăbește rolul Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Slăbiciunea Administrației Democrate determină din ce în ce mai mult monarhia absolută saudită să schimbe sponsorizarea istorică a SUA cu cea a Rusiei și Iranului, care împărtășesc cu Riadul şi interesul de a menține dependența lumii de petrol.
https://www.stiripesurse.ro/ar....abia-saudita-il-umil