Scutecele toxice, pericol pentru 90% dintre bebeluși

90 la sută dintre bebeluși sunt expuși la scutece foarte toxice, potrivit unui raport.Cercetarea realizată în Franța sugerează că acest lucru ar putea duce la amenințări de boli grave mai târziu în viață.

Agenția ANSES a testat cele mai bine vândute mărci de scutece de unică folosință și a descoperit 38 de substanțe chimice cu „pericol foarte grav” în cele comercializate în întreaga Europă. Cele mai multe dintre substanțele chimice perturbă hormonii.

În fiecare minut, în Europa se produc 1.000 de scutece. Piața valorează 7 miliarde de euro pe an și este dominată de două mărci, Pampers (36%) și Huggies (2%), notează Euronews.Studiul estimează că peste 14 milioane de copii europeni ar putea suferi de „boli potențial foarte grave, variabile și latente, care le-ar putea afecta calitatea vieții de-a lungul vieții”.

Printre acestea se numără cancere, suspiciuni de tulburări endocrine (hormonale) și chiar efecte reprotoxice (care afectează fertilitatea). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, copiii sunt deosebit de vulnerabili la substanțele chimice.

După ce cercetarea a fost publicată pentru prima dată în 2020, ANSES a continuat prin testarea a 9 mărci importante. Au găsit doar una dintre substanțele chimice încă prezentă, formaldehida, un agent cancerigen – ceea ce sugerează că mărcile au reacționat cel puțin într-un anumit fel.

Dar contaminarea ar putea reveni, așa că agenția a cerut UE să limiteze strict substanțele chimice din scutece.

Instituțiile UE se opun acestei propuneri. Blocul comunitar ar fi trebuit să protejeze consumatorii prin adoptarea unei legi în această săptămână, dar nu a respectat termenul legal.

„În fiecare zi, părinții riscă să își expună nou-născuții la substanțe chimice toxice prin simplul fapt că le schimbă scutecele. Nu ar trebui să fie la latitudinea părinților să știe dacă scutecele pot fi toxice sau nu. UE trebuie să intervină”, spune Maria Arena, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice recunoaște riscurile potențiale, dar susține că cercetătorii francezi nu au reușit să demonstreze în mod corespunzător existența unui risc pentru copii.

#pampers #huggies

https://www.national.ro/divers....e/scutecele-toxice-p

image