Dezvăluiri "Pandora Papers": Zelenski a fost părtaș la afaceri ale unor firme cu active și conturi offshore!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat politicienii care ascund averi în paradisuri offshore, dar nu și-a dezvăluit legăturile cu o firmă din Insulele Virgine Britanice, potrivit The Guardian.

Timp de patru ani, actorul și comediantul Volodimir Zelenski a distrat audiențele televiziunilor din Ucraina cu rolul său principal în serialul de comedie „Slujitorul poporului". Zelenski a jucat rolul unui profesor care, indignat de corupția cronică din țara sa, candidează cu succes la președinție. În 2019, Zelenski a transformat ficțiunea în realitate, participând la alegerile prezidențiale reale din Ucraina și câștigându-le.

În campania electorală, Zelenski s-a angajat să curețe sistemul de guvernare dominat de oligarhi din Ucraina. El a denunțat politicieni precum Petro Poroșenko, fostul președinte bogat, care și-au ascuns activele în străinătate. Mesajul a funcționat. Zelenski a obținut 73% din voturi și acum lucrează într-un birou kievean spațios, cu tavane aurite. Luna trecută, el a purtat discuții cu Joe Biden în Biroul Oval.

"Pandora Papers", scurse către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și împărtășite cu The Guardian ca parte a unei investigații globale, sugerează însă că Zelenski se poartă mai degrabă asemănător cu predecesorii săi. Documentele sugerează că acesta a avut - sau are - o participație nedezvăluită anterior într-o companie offshore, pe care se pare că a transferat-o în secret unui prieten cu câteva săptămâni înainte de a câștiga alegerile prezidențiale.

Zelenski nu a comentat această afirmație, în ciuda încercărilor extinse ale The Guardian și ale partenerilor săi media de a-l contacta. Purtătorul său de cuvânt, Serghei Nikiforov, a transmis că „nu va exista un răspuns". Dosarele dezvăluie că Zelenski a participat la o rețea vastă de companii offshore, deținută în coproprietate cu prietenii săi de cursă lungă și cu partenerii săi de afaceri din televiziune. Printre aceștia se numără Serhi Șefir, care a produs emisiunile de succes ale lui Zelenski, și fratele mai mare al lui Șefir, Boris, care a scris scenariile. Un alt membru al consorțiului este Ivan Bakanov, un prieten din copilărie. Bakanov a fost directorul general al studioului de producție al lui Zelenski, Kvartal 95.

Toți au lefgătură cu orașul natal al lui Zelenski din sudul Ucrainei, Krivoi Rog. După ce a câștigat puterea, Zelenski i-a adus pe acești apropiați ai săi în guvern. Bakanov a devenit șeful serviciului de securitate SBU din Ucraina. Zelenski l-a făcut pe Serhi Șefir principalul său asistent, un rol neremunerat care implică gestionarea programului zilnic al președintelui. Un al patrulea membru al acestui grup de apropiați, Andri Yakovlev, este regizor de film și producător la Kvartal 95. Zelenski a declarat că aceste numiri au fost mai degrabă o chestiune de încredere personală decât de clientelism financiar. „Am câțiva oameni care lucrează cu mine și care sunt prietenii mei de mult timp... Ei nu au nici o legătură cu afacerile sau cu bugetul", a declarat el pentru The Guardian în 2020.

Înainte de a deveni președinte, Zelenski a declarat o parte din activele sale private. Printre acestea se numărau mașini, proprietăți și trei dintre companiile offshore deținute în coproprietate. Una dintre ele, Film Heritage, pe care o deținea împreună cu soția sa, Olena, fostă scriitoare la Kvartal 95, este înregistrată în Belize. Dar documentele "Pandora" indică și alte active offshore pe care Zelenski nu pare să le fi dezvăluit. Film Heritage deținea o participație de 25% în Davegra, un holding din Cipru. La rândul său, Davegra deține Maltex Multicapital Corp, o entitate necunoscută până acum, înregistrată în paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice (BVI). Zelenski, frații Șefir și Iakovlev dețineau fiecare câte o participație de 25% în Maltex.

La 13 martie 2019, cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Ucraina, Zelenski i-a cedat sfertul său de participație în Maltex lui Serhi Șefir, potrivit "Pandora Papers". Nu este clar dacă Șefir l-a plătit pe Zelenski. Bakanov a fost martor la acest transfer secret și a semnat actele offshore. După 6 săptămâni, după victoria zdrobitoare a lui Zelenskiy, un avocat care acționează pentru grupul Kvartal 95 a semnat un alt document. Acesta stipula că Maltex va continua să plătească dividende către Film Heritage a lui Zelenski, chiar dacă nu mai deținea nici o participație în companie. Potrivit unui profil de client al Maltex, principalele sale venituri provin din activitatea din Ucraina, Rusia și Belarus.

Documentele "Pandora" nu indică dacă au fost plătite vreodată dividende sau mărimea acestora. De asemenea, nu dezvăluie nici câte plăți ar fi putut fi efectuate. Soția lui Zelenski, Olena, este în prezent beneficiarul real declarat al Film Heritage, ceea ce înseamnă că orice plăți începând cu 2019 ar fi ajuns la ea.

Documentul-cheie, datat 24 aprilie 2019, spune că Maltex deține acțiuni în companii care produc și distribuie filme de televiziune. Un motiv pentru înființarea Maltex a fost „acumularea eficientă din punct de vedere fiscal a profiturilor de afaceri"; un alt motiv, se afirmă în document, a fost „protecția juridică". Boris Șeifir a declarat că Bakanov a înființat în principal aceste „scheme financiare" offshore pentru a proteja compania de "autorități și bandiți".

„Ca să spun sincer, nu sunt pregătit să vă răspund. Poate din cauză că sunt unul dintre proprietari [la Maltex]", a declarat Șefir pentru Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), unul dintre partenerii media ai documentelor Pandora. El a spus că încearcă să se desprindă de interesele sale offshore, dar a precizat că acesta este un proces lent și dificil. Serhi Șefir, Bakanov și Iakovlev au refuzat să comenteze, la fel ca și avocatul lor.
Dezvăluirea Maltex este jenantă pentru Zelenski, având în vedere promisiunea sa de a lua măsuri drastice împotriva celor care trimit averi în străinătate. Luna trecută, parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege anti-oligarhie. Votul a avut loc la o zi după ce asasini neidentificați au încercat să-l ucidă pe Șefir. Un bărbat înarmat a deschis focul asupra mașinii sale în afara Kievului. El nu a pățit nimic, dar șoferul său a fost rănit. Este posibil ca tentativa să fi fost motivată de opoziția față de proiectul de lege.

Într-un articol de opinie recent pentru Consiliul Atlantic, Zelenski a declarat că obiectivul său principal ca președinte este de a distruge „ordinea oligarhică tradițională" și de a o înlocui cu un „sistem mai corect". Cu toate acestea, criticii spun că Zelenski nu a reușit să reformeze statul și a îmbrățișat aceleași căi obscure ca și predecesorii săi. Luna trecută, auditorii UE au avertizat că „marea corupție și capturarea statului" rămân larg răspândite în Ucraina.

De când a intrat în politică, Zelenski a fost urmărit de acuzațiile că se află sub influența lui Igor Kolomoiski, un miliardar al cărui canal de televiziune i-a difuzat show-ul lui Zelenski. În timpul campaniei, adversarii lui Zelenski au afirmat că 41 de milioane de dolari de la entitățile lui Kolomoiski au ajuns, între 2012 și 2016, în firme offshore aparținând lui Zelenski și cercului său de apropiați, inclusiv Film Heritage.

"Pandora Papers" relevă că cel puțin unele detalii din schema invocată de partidul lui Poroșenko corespund realității. Ele arată că o parte din rețeaua Kvartal 95 a fost gestionată cu ajutorul Fidelity Corporate Services, o firmă de consultanță offshore și una dintre cele 14 firme ale căror documente se regăsesc în scurgerea de informații. Actele arată că Zelenski și partenerii săi de afaceri au folosit companii cu sediul în Insulele Virgine Britanice, Belize și Cipru.

Activele deținute prin intermediul acestor companii offshore sunt de mare amploare. Acestea includ proprietăți imobiliare în Londra. Șefir deține două proprietăți de top - un apartament cu trei dormitoare într-un bloc de vile edwardiene din Regent's Park, cumpărat în 2016 cu 1, 575 de milioane de lire sterline, și un alt apartament cu trei dormitoare în apropiere, pe Baker Street, vizavi de Muzeul Sherlock Holmes, cumpărat cu 2,2 milioane de lire sterline, potrivit înscrisurilor din Land Registry.

În același timp, compania din Insulele Virgine Britanice a lui Iakovlev, Candlewood Investments, deține un apartament de lux într-un bloc de vile victoriene din Artillery Row, Westminster. Proprietățile au fost achiziționate în perioada în care serialul lui Zelenski a fost transformat într-un film de lung metraj și i s-a comandat și o a doua serie. Nu este clar dacă cele trei apartamente sunt închiriate sau sunt folosite ocazional. Acestea sunt administrate de o companie rusă care se prezintă ca fiind un „serviciu individual pentru clienți de rang înalt".

Aparentele legături de afaceri ale lui Zelenski cu Rusia prin intermediul Maltex se vor dovedi controversate. Poroșenko s-a confruntat cu critici pentru că a deținut o fabrică de ciocolată în Rusia, într-o perioadă în care Ucraina lupta într-un război împotriva trupelor rusești și a aliaților acestora, în urma anexării Crimeei de către Kremlin în 2014. Conflictul, în care au murit 14.000 de oameni, continuă în estul țării și în teritoriile rebele Donetsk și Luhansk, susținute de Moscova. Ironia sorții face ca Rusia să fi fost anterior o piață importantă pentru Kvartal 95, televiziunea rusă difuzând show-urile de comedie realizate de studioul de producție a lui Zelenski.

#zelensky #pandorapapers

https://www.ziuanews.ro/dezval....uiri-investigatii/de

Dezvăluiri
Favicon 
www.ziuanews.ro

Dezvăluiri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat politicienii care ascund averi în paradisuri offshore, dar nu și-a dezvăluit legăturile cu o firmă din Insulele Virgine Britanice, potrivit The Guardian.